(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Nemocnica v Šaci získala ako prvá na Slovensku európske manažérske certifikáty
@ Aktuálne -> Medicína     Jul 19 2004 - 07:49 GMT
Košice 18. júla (TASR) - Ako prvá na Slovensku v rezorte zdravotníctva získala 1. súkromná Nemocnica v Košiciach-Šaci certifikát integrovaného systému manažérstva kvality a environmentálneho manažérstva podľa európskych noriem ISO 9001:2000 a ISO 14001.

Audit vykonala certifikačná spoločnosť SGS so sídlom v Belgicku a má platnosť v rámci Európskej únie i celého sveta. Podľa riaditeľa nemocnice Juraja Vančíka sa ho podarilo šačianskej nemocnici získať aj ako jedinej v bývalom Československu.

"Každá firma má istý potenciál a ako je užívaný, záleží na jej manažmente. Aby bol však manažnent kvalitný potrebuje mať systém, ktorý aj jeho občas skontroluje," uviedol Vančík.

Základnou filozofiou auditu bolo presne definovať funkciu zodpovednosti a kompetencie každého jednotlivca a tiež určiť kontrolné mechanizmy každého medicínskeho postupu. Vedenie nemocnice spracovalo koncepciu kvality a prijalo ciele, ktoré sú indikátormi pre meranie úspešnosti a efektivity jednotlivých činností. Ak fungujú, zabránia napríklad rutinérskej práci či opomínaniu kontroly technického stavu prístrojov alebo kvality poskytovaných liečiv.

Audit preveril aj presnosť vymedzenia právomocí a povinností a ich dodržiavanie. Zadefinoval postupy v prípade rôznych problémových či krízových situácií. Ako Vančík zdôraznil, všetko je robené v záujme pacienta ale tiež právnej ochrany lekárov a sestier. Z toho vychádza nutnosť pravidelného monitoringu. Znamená to, že hoci audit platí tri roky, každoročne bude nemocnica musieť dokazovať a obhájiť, že je jeho držiteľkou oprávnene.

Hoci si súkromná nemocnica podľa Vančíka dobrovoľne zvolila neľahkú cestu zdokonaľovania, iným spôsobom sa ísť nedá. Domnieva sa, že je len otázkou času, kedy sa budú štátne nemocnice alebo privatizovať, alebo si pre ne štát objedná "tvrdý" manažérsko-ekonomický audit. "Doteraz sa nič také neudialo a veľmi to chýba," dodal Vančík, ktorý patrí medzi poradcov ministra zdravotníctva.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/