(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Do priemyselného parku pri Michalovciach prichádza nemecká firma GRONBACH
@ Aktuálne -> Región     Jul 20 2004 - 08:27 GMT
Bratislava/Michalovce 19. júla (TASR) - V novopripravenom priemyselnom parku v Michalovciach by mala začiatkom budúceho roku otvoriť svoju prevádzku nemecká spoločnosť GRONBACH GmbH, ktorá je subdodávateľom komponentov pre výrobcov bielej techniky. Na Slovensku bude pôsobiť prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti Michatek. V počiatočnej fáze by mala v michalovskom závode vytvoriť najmenej 100 nových pracovných miest. TASR to dnes potvrdil primátor Michaloviec Jozef Bobík.

Zdá sa, že záujem producentov bielej techniky a ich dodávateľov o východnú a strednú Európu stúpa. Svedčí o tom aj postoj najväčšieho svetového výrobcu domácich spotrebičov, švédskej spoločnosti Electrolux, ktorá načrtla svoj plán vybudovať dva nové závody vo východnej Európe.

Na adresu investície firmy GRONBACH primátor Jozef Bobík uviedol, že mesto už má so spoločnosťou uzavretú zmluvu o budúcej zmluve. Nemecký investor zatiaľ získal pre svoju novú prevádzku necelých 5,5 hektára (ha) z územia vyčleneného pre park. Celková rozloha priemyselnej zóny, ktorá je podľa Bobíka pripravená na príchod ďalších investorov, má celkovú rozlohu 18 ha. Podľa primátora v súčasnosti rokujú s ďalšími dvoma zahraničnými partnermi, ktorí prejavili vážny záujem o priemyselný park v Michalovciach. Ide o strojárske firmy z Talianska a Nemecka.

Zámerom mestskej samosprávy je okrem toho vybudovať v priemyselnom parku podnikateľský inkubátor. Na jeho realizácii sa bude mesto podieľať spoločne s Košickým samosprávnym krajom. Primátor spresnil, že mesto Michalovce chce v súvislosti s výstavbou inkubátora a prípravou územia pre park požiadať o granty zo Sektorového operačného plánu Priemysel a služby. Mesto by sa malo podieľať na kofinancovaní oboch projektov do 5 % z celkových rozpočtovaných nákladov. Nové investície by mali prispieť k zníženiu nezamestnanosti, ktorá sa v michalovskom regióne pohybuje okolo 28 %.

Príchod nemeckého dodávateľa komponentov pre výrobcov bielej techniky do michalovského regiónu avizovali koncom júna minister financií Ivan Mikloš a hovorca Slovenskej agentúry pre rozvoj obchodu a investícií (SARIO) Ondrej Žember. Na Slovensku medzi významnejších výrobcov bielej techniky patrí americký Whirlpool, ktorý má svoj závod v Poprade. Bývalé výrobné prevádzky Calexu v Zlatých Moravciach zasa odkúpil litovský producent chladničiek Snaige.

Žember na margo zámeru spoločnosti Electrolux uviedol, že SARIO zatiaľ takýto projekt neeviduje, nevylúčil však, že sa oň budú v budúcnosti zaujímať.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/