(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Samospráva udržiava turistické pomôcky v Slovenskom raji vďaka vstupnému
@ Aktuálne -> Rekreačné zóny     Jul 27 2004 - 08:39 GMT
(TASR) - Údržbu a opravy sprístupňovacích zariadení (stúpačky, rebríky) na turistických trasách v Slovenskom raji zabezpečujú samosprávy z vlastných prostriedkov. Pri obmedzených rozpočtoch rozhodli pred niekoľkými rokmi o spoplatňovaní vstupu, pričom získané prostriedky spätne investujú. Podľa starostu Hrabušíc Štefana Labudu nejde o malé finančné objemy, keďže stúpačky či rebríky vedú aj v 50 či 60-metrovej výške. Poškodené alebo schátrané môžu byť zdrojom vážnych úrazov.
"Aby obce mohli zariadenia udržiavať, musia mať príjmy, keďže štát na túto činnosť neprispieva, hoci ide o národný park," zdôraznil ďalej. Založili preto vlastné príspevkové organizácie. V oblasti mikroregiónu Slovenský raj - sever nevyberajú vstupné obce, ale právnické osoby, ktoré majú zariadenia zverené do správy. "Je to rovnaké vstupné ako napríklad v Dobšinskej jaskyni, ktorá patrí štátu, ale stará sa o ňu Správa slovenských jaskýň," priblížil starosta. Dodal, že vstupenky sú jednotné pre obce Hrabušice, Spišské Tomášove a Letanovce. Jednodňová stojí 20 Sk, trojdňová 40 a päťdňová 50 Sk. S obcou Smižany sa dohodli na vzájomnom uznávaní vstupeniek, aby sa turisti vyhli duplicitnému plateniu. Lístky však musia byť kontrolovateľné, teda očíslované, vybavené dátumom a pečiatkou.
Prostriedky získané zo vstupného využívajú na udržiavanie funkčnosti a bezpečnosti sprístupňovacích a zabezpečovacích zariadení. Labuda spomenul výmenu stúpačiek v Prielome Hornádu. Ako povedal "po zistenej poruche na jednej stúpačke bolo s vypätím síl za tri dni vymenených v náročnom horskom teréne trinásť stúpačiek. Práce realizovala firma, ktorá má potrebné oprávnenie".
Združenie obcí mikroregiónu Slovenský raj - sever má na vstupenkách aj mapu časti územia, aby sa turisti vedeli v teréne orientovať. Správa národného parku umiestnila v úvode leta na frekventovaných trasách viacero nových informačných tabúľ. Starosta Hrabušíc odporučil návštevníkom pozrieť si pred dovolenkou v "raji" aj novú internetovú stránku www.slovenskyraj.org, kde nájdu všetky potrebné informácie. Okrem obcí sú členmi mikroregiónu aj Horská záchranná služba v Slovenskom raji a Správa národného parku, ktoré pridali na stránku vlastné rady a poznatky.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/