(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Hladiny na všetkých tokoch v Košickom kraji klesajú, evakuácia však pokračovala
@ Aktuálne -> Región     Aug 02 2004 - 08:38 GMT
Košice 1. augusta (TASR) - Všetky hladiny na vodných tokoch v Košickom kraji klesajú. Okrem priaznivého počasia situácii pomohlo, že Slovenský vodohospodársky podnik znížil vypúšťanie vody z vodných nádrží Ružín a Domaša.

Predpokladá sa, že stavy na vodných tokoch budú klesať aj naďalej pretože zatiaľ neprší a ani z Prešovského kraja nie významný prísun vody. Pri takomto vývoji sa predpokladá, že stav hladín rozhodujúcich tokov V Košickom kraji môže v priebehu niekoľkých hodín klesnúť na úroveň 2. stupňa povodňovej aktivity. TASR o tom informoval Ján Baran z odboru Krízového riadenia Krajského úradu v Košiciach.

Napriek pozitívnym vyhliadkam je stále vážna situácia v michalovskom okrese pri rieke Ondava. V sobotu sa pri Markovciach pretrhla jej hrádza a voda sa v niekoľkokilometrovej záplavovej vlne začala pomaly vylievať pozdåž toku. V sobotu večer začala aj evakuácia žien, detí a starých občanov z osady Hradištská Moľva. Postupne bolo potrebné do menej ohrozených častí obcí krátkodobo presunúť celkovo asi 180 osôb aj z obcí Malčice, Markovce, Petrikovce, Falkušovce a Kačanov. Dnes ráno postupujúca záplavová vlna prinútila k evakuácii ďalších 12 osôb, ktoré včera odmietli opustiť svoje domy.

Podľa Barana sa však situácia aj na Ondave pomaly zlepšuje. Ak vydrží počasie, možno už o týždeň aj v tejto oblasti bude možné začať s likvidačnými prácami a pristúpiť k oprave pretrhnutej hrádze.

Najlepšia je v rámci kraja situácia v spišskonovoveskom územnom obvode. V 12 obciach tam už odvolali 3. stupeň povodňovej aktivity. Naďalej platí 2. stupeň - stav pohotovosti.

V obvode Košice okolie začali likvidačné záchranné práce. Starostovia hasičskému a záchrannému zboru hlásia svoje požiadavky na odčerpávanie spodnej vody či čistenie studní.

Pozitívnou je aj informácia, že hladina Torysy sa stabilizovala - od dnešnej šistej do deviatej hodiny poklesla v Košických Olšanoch o 54 cm. V súčasnosti na tomto mieste dosahuje 530 cm. Rovnako Hornád poklesol v Ždani o 12 cm a dosiahol výšku 398 cm.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/