(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Návšteva z partnerského mesta Mobile - USA - prijatie v historickej radnici
@ Aktuálne -> Verejná správa     May 14 2002 - 15:42 GMT
Dnes predpoludním (14. 5. 2002) prijal námestník primátora Boris Farkašovský osemčlennú delegáciu z partnerského amerického mesta Mobile. Oficiálnu delegáciu, ktorá je v Košiciach na štvordňovej návšteve, vedie pán W. Gene Lambert z Úradu medzinárodného protokolu a špeciálnych projektov mesta Mobile a prezident MOKA - Asociácie sesterských miest Mobile - Košice pán Turner Rogers.

Spolupráca Mobile a Košíc trvá už 10 rokov. Dohoda o partnerstve boli podpísaná v Mobile 12.4.1991 a v Košiciach 20.3.1992. Vzdialenosť medzi týmito dvoma mestami je 8599 kilometrov, ale ako uviedla prezidentka slovenskej časti MOKA Katarína Čániová, ľahko sa prekonáva listami a elektronickou poštou.

Mesto Mobile je prístavným mestom v štáte Alabama, ktoré nám môžu pripomínať príbehy južanských miest z filmov o vojne amerického Severu a Juhu. Má približne rovnaký počet obyvateľov ako Košice, takže predstavitelia mesta riešia podobné problémy. Dlho pripravovanú návštevu Košíc musel kvôli pracovným povinnostiam oželieť primátor Mobile Michael C. Dow. Jedna z častí mesta West Mobile má totiž snahu osamostatniť sa a vyhlásiť referendum o takomto kroku. „Keďže ide o časť mesta, v ktorej sídlia najvýznamnejšie úrady a obchodné spoločnosti, mesto by jej odčlenením stratilo na daniach a príjmoch z obchodnej činnosti 20 miliónov dolárov. Pán primátor Michael C. Dow je uznávanou osobnosťou, rozhodol sa, že v takejto situácii je jeho miesto v Mobile,“ vysvetlil neprítomnosť hlavy mesta W. Gene Lambert z Úradu medzinárodného protokolu a špeciálnych projektov mesta Mobile.

Mobile má 9 partnerských miest a začiatkom júna oslávi 300. výročie svojej existencie. Pozvanie na oslavy dostali aj zástupcovia Košíc. Zaujímavosoťu tohto južanského mesta je, že tu žijú zástupcovia 81 národností. Pravidelne sa prezentujú na medzinárodnom festivale, kde veľký priestor dostávajú kultúrne podujatia, ale aj prezentácia tradičných kuchýň jednotlivých národností.
Spolupráca MOKA - asociácie sesterských miest Mobile - Košice sa naposledy prejavila v rámci podujatí ku Dňu mesta Košice. MOKA pripravila tradičný Záhon priateľstva, ktorý vysadili 2. mája v Mestskom parku. Je v ňom tristo begónií, ktoré symbolizujú 300. výročie vzniku severoamerického mesta. Hosťami Košíc boli niekoľko dní aj predstavitelia polície z Mobile, major David Wilhelm a kapitán Philip Garrett

Delegácia z parnterského mesta má na programe tradičnú Myslavskú svadbu, ktorú s občanmi mestskej časti Myslava pripravil jeden z najaktívnejších členov MOKA starosta Myslavy Michal Müller, návštevu Betliara a Krásnej Hôrky, prehliadka historického centra Košíc a našej unikátnej botanickej záhrady.

Prezidentka slovenskej časti asociácie MOKA Katarína Čániová predstavila dnes aj tohtoročného víťazného uchádzača o štipendium na University of South Alabama. Takzvané Slovak Stipendium udelia prostredníctvom MOKA už po piatykrát. Ide o ročné štúdium na University of South Alabama (začína v auguste), odbor si vyberá víťazný uchádzač podľa svojho zamerania. Podmienkou na uchádzanie sa o štipendium je vynikajúca úroveň angličtiny, absolvovanie vysokej školy, prax v odbore a trvalé bydlisko v Košiciach. Prostredníctvom Slovak Stipendium si môže jeho majiteľ prehåbiť a doplniť doterajšie vedomosti vo svojom profesnom odbore. Víťazom tohtoročného výberu je dizajnér Michal Koscelanský.

Zuzana Bobriková, hovorkyňa MMK,
14. mája 2002

Túto tlačovú správu sme dostali z Magistrátu mesta Košice


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/