(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Rozbehli práce na príprave projektov na zlepšenie života Rómov v Trebišove
@ Aktuálne -> Región     Aug 16 2004 - 07:23 GMT
Trebišov 14. augusta (TASR) - V priebehu týždňa od pondelka 16. augusta sa uskutočnia konzultácie k príprave projektov, ktorými by sa Rómovia v Trebišove uchádzali o prostriedky z Fondu sociálneho rozvoja. Tento postup dohodli účastníci piatkového zasadnutia Rady mimovládnych organizácií rómskych komunít. Pod vedením svojho predsedu Ladislava Richtera rokovali s obyvateľmi rómskej osady v Trebišove.

Prvá uzávierka podávania projektov na všeobecné zlepšenie životných podmienok za spoluúčasti Rómov je v piatok 3. septembra. Žiadateľmi o podporu môže byť samospráva, mimovládne organizácie (MVO) i cirkev. Priamo na mieste sú k dispozícii podrobnosti prípravy projektov, lokálne konzultantky spomenutého fondu a ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Ingrid Zubková a Jana Margová.

Rada sa angažuje v celom procese preto, lebo situácia v rómskej osade s 3500 obyvateľmi v Trebišove sa po udalostiach vo februári toho roku nezlepšuje. "Odvtedy stav sa tu neriešil, ale práve zakonzervoval sa, čo považujeme za nedobrú situáciu," konštatoval v rozhovore pre TASR podpredseda tohto strešného orgánu pre 114 rómskych MVO Tibor Loran. Na spoluprácu vyzvali aj komunitné centrum priamo v osade. Podľa neho však nebude mať nádej na úspech celoplošný projekt, ale zameraný napr. len na ženy, či deti alebo mužov s veľmi konkrétnymi cieľmi. Potešil ho však dnešný záujem ľudí z osady o informácie.

Loran zdôraznil, že v informačno-vysvetľovacej kampani prevzali kompetencie sekretariátu splnomocnenkyne vlády pre rómske komunity. O tom, či sú spokojní alebo nie s prácou splnomocnenkyne Kláry Orgovánovej, sa podľa Lorana na dnešnom zasadnutí vôbec nehovorilo.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/