(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
ZOO v Košiciach si pomáha aj adopciou zvierat
@ Aktuálne -> Rekreačné zóny     Aug 16 2004 - 07:25 GMT
Košice 15. augusta (TASR) - Košičanka Anna Bíleková sa v piatok 13. augusta stala adoptívnym rodičom orla kráľovského v košickej zoologickej záhrade. Išlo o jubilejnú 50. adopciu približne od roku 2000. Riaditeľ ZOO Karol Seman v tejto súvislosti pre TASR povedal, že možno do konca tohto roka získajú takto na svoju činnosť milión korún. Od januára im táto aktivita vyniesla 132,5 tisíca korún.

Tohto roku získalo adoptívnych rodičov dovedna 33 druhov zvierat, pričom koza kamerunská je najobľúbenejšia - päťkrát. Dovedna je adoptovaných 54 zvierat, pričom najdrahšia adopcia sa týka medveďa hnedého a rodičom je firma U. S. Steel Košice. ZOO pomáhajú takouto formou nielen Košičania, ale napr. aj nadšenci z Česka či USA.

Seman zdôraznil, že pre ZOO sú peniaze veľmi potrebné, ale nemenej dôležitý je aj výchovný aspekt tejto aktivity. Adopcia znamená zaplatenie ročnej kàmnej dávky zvieraťa a tá predstavuje 500 až 50 tisíc korún podľa toho, čím sa zviera živí. Adoptívny rodič veľa nezískava - len vyvesenie oznamu o svojom čine na tabuli v ZOO a celoročný bezplatný vstup. "Veľmi sa tešíme, ak k adopcii pristúpia deti a pozbierajú sa na svoje zvieratko, ktoré tak môžu rok navštevovať zadarmo," dodal Seman.

V pondelok 16. augusta sa začína priamo v ZOO posledný turnus prímestského tábora deti. Od 8. do 16. hodiny pomáhajú ošetrovateľom a zoznamujú sa so životom zvierat. Majú aj takých nadšencov, ktorí z doterajších ôsmich turnusov absolvovali päť.

Treťou aktuálnou aktivitou na pomoc ZOO je pokračujúca zbierka už z obehu stiahnutých desať a dvadsaťhaliernikov. Takto zozbierali priamo v ZOO, ale aj na iných miestach v Košiciach 82 tisíc korún. Veria, že dosiahnu sumu 100 tisíc korún.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/