(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Nemeckí archeoturisti si obľúbili archeologickú lokalitu v Nižnej Myšli
@ História -> Archeológia     Aug 18 2004 - 08:24 GMT
Nižná Myšľa (TASR) - Nemeckí archeoturisti si obľúbili archeologickú lokalitu v Nižnej Myšli v okrese Košice - okolie, kde už 28. sezónu robí rozsiahly výskum košické pracovisko Archeologického ústavu SAV v Nitre a košické Východoslovenské múzeum.

Za 10 rokov archeoturistiky pomáhalo pri odkrývaní opevneného sídliska a pohrebiska zo staršej a začiatku strednej doby bronzovej (17. - 14. storočie pred n.l.) už najmenej 60 nemeckých nadšencov archeológie, uviedol pre TASR vedúci výskum Ladislav Olexa.

Prichádzajú počas prázdninového obdobia najmä z partnerského mesta Košíc Wuppertalu, ale aj z Mníchova a Kolína nad Rýnom na vlastné náklady a v rámci svojich dovoleniek, informoval Olexa. Jediným prínosom pre nich je dobrý pocit z toho, že sú účastníkmi archeologického výskumu. "Zúčastňujú sa odkývania hrobov a opevnení a odnášajú si len dokumentáciu, na ktorých objektoch pracovali a pekné spomienky," poznamenal vedúci výskumu. Ich pobyt organizujú archeológovia v spolupráci s klubom priateľov archeologického výskumu v Nižnej Myšli - Collegium Myssle.

Túto sezónu prišli osláviť 10. výročie archeoturistiky aj ľudia, ktorí aktivitu začínali. Boli vtedy študentmi Bergskej univerzity vo Wuppertale a dnes už prednášajú na vysokej škole. Na kopci Várhegy v Nižnej Myšli už trávili dovolenky nemeckí študenti, lekári, učitelia a ľudia ďalších profesií. Jubilejné desiate leto pri myšlianskych archeologických výskumoch oslávil v týchto dňoch napríklad 64-ročný dôchodca Ulrich Fries z Mníchova, bývalý úradník bavorskej vlády. Ako povedal, "zaľúbil sa do Slovenska a jeho histórie".

Archeologický výskum pri Nižnej Myšli je jedinečný v tom, že skúma osadu z doby bronzovej a život ľudí takzvanej otomanskej kultúry vo všetkých súvislostiach, povedal Olexa.

Doterajšie výsledky prezentovali archeológovia na putovnej výstave Medzi Mykénami a Baltom, ktorá putovala aj po poľských mestách. Víziou archeológov je urobiť rekonštrukciu osady, ktorá by mohla byť veľkým lákadlom pre turistov.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/