(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Zber komunálneho odpadu zo sídlisk začali redukovať v Košiciach
@ Aktuálne -> Verejná správa     Aug 20 2004 - 14:05 GMT
Košice 20. augusta (TASR) - Zber komunálneho odpadu zo sídlisk začali ako racionalizačné opatrenie redukovať v Košiciach.

Magistrát mesta predpokladá, že niektorí občania budú nespokojní, preto sporné miesta, kde budú zberné nádoby nepostačujúce, budú operatívne riešiť a dopåňať, informovala dnes hovorkyňa magistrátu Zuzana Bobriková. Podľa nej nechce mesto znižovať kvalitu tejto služby, preto "bude potrebná súčinnosť všetkých občanov, aby neboli ľahostajní k okoliu, informovali, kde sú kontajnery preplnené a uvedomili si, že za každého neplatiča, alebo odpad uložený v rozpore so zákonom v konečnom dôsledku zaplatia tí poctiví".

Bobriková spresnila, že mesto pristúpilo v rámci racionalizačných opatrení k znižovaniu počtu cyklov pri zbere a zvoze komunálneho odpadu zo 1100 litrových kontajnerov na sídliskách. Doterajší cyklus odvozu trikrát týždenne sa znížil na dvakrát týždenne. Upravili aj zber separovaných komodít - zber papiera a skla sa robí raz za mesiac. Zber plastov ostáva nezmenený. V záhradkárskych lokalitách režim upravili na nevyhnutný zber pri naplnení kontajnerov, doterajší systém zberu sa v nich ukončí 30. septembra.

K dôvodom hovorkyňa uviedla, že spolu s pracovníkmi miestnych úradov mestských častí a so zástupcami dodávateľskej firmy KOSIT robili monitoring jednotlivých stanovíšť. Napríklad od 19. do 24. apríla v mestskej časti Dargovských hrdinov zistili, že hlavne v strede týždňa nebola naplnenosť kontajnerov stopercentná.

"Treba si uvedomiť, že mesto platí úkony násobené počtom kontajnerov bez ohľadu na to, či je kontajner poloprázdny, alebo prázdny" - pripomenula Bobriková.

Povinnosť robiť monitoring vyplýva zo zmluvy medzi mestom KOSIT-om. Racionalizačné opatrenia súvisia aj s uznesením Mestského zastupiteľstva z marca tohto roku, kde zobralo na vedomie zvýšenie cien za jednotlivé úkony spojené so zberom, zvozom a zneškodňovaním komunálneho odpadu za predpokladu zníženia počtu úkonov o desať percent. Od roku 2002, keď sa začal systém zberu a zvozu podľa novej legislatívy, sa počet zberných nádob a cyklov len zvyšoval. Pristúpiť k racionalizácii bolo preto nevyhnutné, dodala hovorkyňa.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/