(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Na Luniku IX sa začne previerkou technických suterénov
@ Aktuálne -> Verejná správa     Aug 20 2004 - 14:14 GMT
(Magistrát mesta Košice – tlačová správa) – O príprave projektu riešenia problematiky súvisiacej s využívaním bytového fondu v mestskej časti Lunik IX hovorili na ned8vnom stretnut9 účastníci pracovného rokovania na Magistráte mesta Košice. Hlavným cieľom projektu by malo byť riešenie úhrady nákladov spojených s užívaním bytového fondu, celkový proces oddlženia a revitalizácia bytového fondu na tomto sídlisku.

Na pracovnom stretnutí sa zúčastnili zástupcovia Magistrátu mesta Košice, mestskej časti Lunik IX, Bytového podniku mesta Košice a Tepelného hospodárstva Košice. Dohodli sa na krokoch, ktoré treba urobiť, aby sa proces oddlžovania mohol začať. Medzi prvými bude revízia technických suterénov v domoch na Hrebendovej ulici, v ktorých neoprávnene bývajú občania. Násilnými zásahmi už natoľko narušili suterénne priestory, že to ohrozuje nielen fungovanie sietí, ale aj celkový technický stav domov. Z týchto priestorov sú aj najväčšie úniky tepla a vody. Suterénne priestory budú v budúcnosti zabezpečené tak, aby sa tam občania nemohli zdržiavať. Ïalším krokom bude postupné zlegalizovanie nájomných vzťahov v jednotlivých bytov. Na základe previerky bytového fondu, ktorú vykonal BPMK v spolupráci s Miestnym úradom MČ Lunik IX, by ho mala robiť komisia, o ustanovenie ktorej bude požiadaný primátor mesta. Pracovná skupina sa bude stretávať každé dva týždne a vynaloží všetko úsilie na to, aby sa neúnosná situácia na Luniku IX. začala meniť v prospech mesta i jeho občanov.

Bytový podnik mesta Košice urobil v uplynulých týždňoch v spolupráci s Miestnym úradom MČ Lunik IX previerku bytového a domového fondu, v ktorej je 646 bytových jednotiek. Býva v nich 4269 ľudí. Platné nájomné zmluvy majú iba v 238 domácnostiach. Bytový podnik eviduje vo svojom účtovníctve dlžobu na bytoch vo výške takmer 112 miliónov korún. Na uvedenú sumu je napočítané penále vo výške viac ako 257 miliónov korún. Celkový dlh sa teda prehupol cez 369 miliónov korún. Neplatenie nájmu a služieb pokračuje, dlh obyvateľov sa neustále zvyšuje. Neuspokojivý je aj technický stav budov. Základným problémom nájomníkov je devastácia bytového fondu, pretože im chýbajú majetkové vlastnícke vzťahy.

Za posledné štyri roky bolo na zničené dvere, okná, zábradlia, radiátory a sanitu vynaložených vyše šesť miliónov korún.

Mesto uvažuje o tom, že vytvorí priestor na to, aby obyvatelia Lunika IX. dostali obnovené nájomné zmluvy. S trvalým pobytom, platnou nájomnou zmluvou a dohodou o uznaní dlhov budú môcť požiadať o príspevok na bývanie, ktorý doteraz od štátu nemohli poberať. Aspoň čiastočne by sa tak podarilo znížiť dlh nájomníkov. Následne bude mesto robiť ďalšie kroky na zníženie energetickej náročnosti, či využívanie alternatívnych zdrojov energie. Pri všetkých bude veľmi úzko spolupracovať s mestskou časťou, pretože bez podpory občanov a pochopenia celej filozofie nebude mať projekt šancu na úspech.

Zuzana Bobriková, hovorkyňa MMK


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/