(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Povodňami postihnutým obciam pomáha SČK, ZMOS a VSE
@ Aktuálne -> Región     Aug 27 2004 - 09:03 GMT
Beniakovce (TASR) - Štyri vysušovače prevzal včera starosta povodňami postihnutej obce Beniakovce v okrese Košice - okolie Milan Rabatin od riaditeľky územného spolku SČK Košice - okolie Heleny Kmetzovej. Rovnaké zariadenia dostali starostovia Nižnej a Vyšnej Hutky, ako aj v ďalších obciach na východe Slovenska.

Vysušovače poslúžia na odstránenie následkov povodní na obecnom majetku a predovšetkým na majetku sociálne najslabších rodín. Len v Beniakovciach zaplavila voda pivnice 36 rodinných domov a materskej školy. Od pracovníkov SČK dostávajú obyvatelia aj pracie prostriedky, ktoré tvoria súčasť projektu pomoci po povodniach. SČK ho organizuje v spolupráci so ZMOS-om a za finančnej pomoci Východoslovenskej energetiky (VSE), a.s. Košice.

Ako informoval Boris Peško z VSE, takmer 570 postihnutých rodín už pred týždňom dostalo v prvej vlne pomoci pitnú vodu a tabletky na chemické čistenie studní. Na budúci týždeň ešte bude SČK doručovať rodinám maliarsku farbu na dezinfekčné nátery poškodených stien vo vytopených domoch.

Projekt ZMOS-u, SČK a VSE za 4,5 milióna korún, ktorý sa začal distribúciou ponorných čerpadiel a vysušovačov rodinám, bude pokračovať začiatkom septembra rozdeľovaním ďalšej materiálnej pomoci.

SČK a ZMOS vytypovali v spolupráci so starostami postihnutých obcí 569 domov, ktoré naliehavo potrebujú pomoc. Keďže nemožno pomôcť každému, prednosť dostali starí a sociálne odkázaní občania, ktorí zničený majetok nemali poistený a nemajú prostriedky na jeho opravu. Prednosť majú domy, kde došlo k vážnemu postihnutiu – teda tam, kde voda presiahla 30-centimetrovú hranicu v obytných priestoroch. Pomoc nebude mať ani v jednom prípade podobu priamych finančných darov. Ide o zapožičanie techniky na odčerpanie vody a vysušenie objektov, dodávku dezinfekčného materiálu, náterových farieb, ako aj pitnej vody a potravín, informovali z VSE.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/