(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Hlavný kontrolór KSK odmieta kritiku svojho tímu a trvá na zisteniach v ARR
@ Aktuálne -> Verejná správa     Sep 02 2004 - 14:58 GMT
Košice 2. septembra (TASR) - Hlavný kontrolór Košického samosprávneho kraja trvá na zisteniach v Agentúre na podporu regionálneho rozvoja (ARR), n. o., Košice a prácu svojho kontrolného tímu považuje za objektívnu a profesionálnu.

Reagoval tým na vyjadrenia predsedu KSK Rudolfa Bauera, ktorý v reakcii na kritickú správu o viacerých závažných nedostatkoch v agentúre, spochybnil na zastupiteľstve prácu svojich kontrolórov. Košický župan, ktorému robí riaditeľ agentúry Andrej Šteiner poradcu, označil zistenia kontrolórov za administratívne nedostatky a nábehové problémy novej organizácie.

"Vychádzali sme iba z objektívne zistených dôkazov a nemáme záujem nikomu nič „našiť¤," konštatoval pre TASR hlavný kontrolór KSK Vojtech Farkaš. Zdôraznil, že výlučnou snahou kontrolórov je chrániť verejné prostriedky. "ARR nie je súkromnou firmou a či sa to jej vedeniu páči alebo nie, musí s verejnými peniazmi hospodáriť striktne podľa zákona a s maximálnou hospodárnosťou," dodal. Podľa neho nedostatky uvedené v správe v žiadnom prípade nie sú administratívneho charakteru a majú priamy negatívny dopad na hospodárenie organizácie.

V správe, ktorú v pondelok predniesol pred košickým regionálnym parlamentom, na niekoľkých stranách okrem iného konštatuje, že správna rada zvolila za riaditeľa agentúry osobu, ktorá nepreukázala svoju bezúhonnosť, vykonávala aj inú zárobkovú činnosť a nedeklarovala svoje majetkové pomery. Viaceré nedostatky našli kontrolóri pri vedení účtovníctva, v organizácii práce v agentúre, vyúčtovaní a schvaľovaní služobných ciest. Poukázali i na svojvoľné udeľovanie odmien a neoprávnený majetkový prospech zamestnancov. Sporná sa ukázala tiež letecká cesta šéfa agentúry do Bruselu v októbri minulého roka za vyše 33,5 tisíca Sk. V tom čase KSK otváral v sídle EÚ svoju kanceláriu a pre hostí zabezpečil cestu autobusom. Kontrolór uvádza, že v tom čase agentúra nedosiahla žiadny výsledok z potenciálnych zahraničných aktivít a opodstatnenosť ani prínos tejto cesty sa nepreukázala.

Jedným z najvážnejším pochybení sa javí nevrátenie nevyčerpanej dotácie pre agentúru z vlastných prostriedkov KSK za rok 2003. Koncoročná kúpa motorového vozidla Fiat Stilo za takmer 650 tisíc Sk, kopírky a PC notebooku z dotačných peňazí a bez súhlasu správnej rady bola podľa kontrolóra motivovaná snahou nevrátiť zakladateľovi časť dotácie. Podľa zákona o rozpočtových pravidlách je ARR povinná vrátiť do rozpočtu KSK neoprávnene použitú sumu vo výške 797 472 Sk a zároveň zaplatiť penále 282 670 Sk. Správnej rade agentúry kontrolór navrhol znížiť plat riaditeľa na šesť mesiacov o 25 percent.

Hoci sa na zastupiteľstve ozývali hlasy, že riaditeľ by mal odstúpiť, poslanci mohli iba zvoliť nových členov dozornej a správnej rady a vyhradiť si tak právo na väčšiu ingerenciu do pôsobnosti jej orgánov. Ïalšie kroky sú v rukách ich nových členov.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/