(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Skončil sa Festival nezávislých divadiel Slovenska: Bratislavské A.ha. priniesli odporného "Mäkkýša"
@ Kultúra -> Divadlo     Apr 09 2002 - 18:06 GMT
Nedeľňajšie /3. december 2000/ predstavenie bratislavského divadla A.ha. "Mäkkýš" bolo záverečnou bodkou za Festivalom nezávislých divadiel Slovenska, ktorý pripravilo Združenie Staromestské divadlo v Košiciach už po druhykrát. Hoci festival, ktorý práve skončil, by bolo načim zhodnotiť, dnes ešte budeme trochu rozjímať o poslednom predstavení. Resp. aspoň trochu sa budem snažiť priblížiť vám pozoruhodnú myšlienku, ktorú divákom v ten večer naservírovali štyria herci - Jana Strnisková, Peter Šimun, Martin Horňák a Renáta Rundová - na umeleckej úrovni.

"Niektorí ľudi mi pripomínajú morského mäkkýša, ktorý je prilepený na skale a nedá sa odplaviť ani prúdom! Je to prečudesný tvor - môže zničiť život a to nielen svoj." Toto nemilé "vyznanie" patrilo jednej z postáv - pani Baxterovej /Jana Strnisková/, ktorá nám odokryla opäť jednu z tých menej milých ľudských vlastností. Pani Baxterová jednoducho pripomínala spomínané zvieratko, ktoré urobí všetko preto, aby nemuselo nič robiť, aby mohlo žiť na úkor iných... Pričom v tých ostatných dokáže vyvolať pocit, že robí najviac. Väčšinou takto samozrejme zneužíva svojich najbližších, v tomto prípade manžela /Martin Horňák/ a pestúnku slečnu Robertsovú /Renáta Rundová/. Dokonca ich dokáže tak vmanipulovať do svojho sveta, že zabudnú na právo sa starať aj o vlastné šťastie. Tento "mäkkýš" je schopný vyrobiť také konštrukcie, že dokonca aj ochorie, len aby vyvolal v niekom výčitky svedomia a aby zasa mohol byť ľutovaný... Všetko má vyrátané. Na scéne sa však objavuje i "mäkkýšov" brat Martin Horňák, ktorý prekukne sestru, vlastne ju dobre pozná odmalička, a chce oslobodiť okolitý svet od tohto ne-tvora. Zvlášť, keď ho sestra nastraší, že ak nebude inej možnosti, nasťahuje sa k nemu. A tak milý brat sestru zahrdúsi. Komické bolo, keď mu pri tom pomáhal aj manžel. Komická samozrejme nebola vražda, ale spôsob, akým to herci zahrali. A nakoniec, veď takého "mäkkýša" sa inak zbaviť nemožno...

Zdá sa, že v živote je takých mäkkýšov dosť a ak si to ostatní nevšimnú, rýchlo sa nakazia. Divadlo má svoje čaro práve v tom, že nám tieto pravdy predkladá ako na tanieri. V skutočnom živote si ich človek nie vždy všimne. A nebodaj s podobným mäkkýšom aj žije. Možno by nezaškodilo viac sa pozrieť okolo seba a hlavne na seba.

Inscenácia Mäkkýš vznikla podľa predlohy Huberta Henryho Daviesa - anglického spisovateľa /1876/. Režiséra Štefana Korenčiho Mäkkýš zaujal svojou témou. Nečudo.

K festivalu sa ešte vrátim. Najbližšie v rozhovore s členmi Bíleho divadla Z Ostravy, ktorí sa predstavili skvelou hrou "Ty, který lyžuješ".

5. december 2000

¼udmila Paňáková
Foto: Karol Hatala


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/