(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
O spišskonovoveský park majú záujem aj Izraelčania, Francúzi a Švédi
@ Aktuálne -> Región     Sep 06 2004 - 14:51 GMT
Bratislava/Spišská Nová Ves 6. septembra (TASR) - Priemyselný park Spišská Nová Ves začína získavať prvých významných investorov. Jeho správcovia sa už predbežne dohodli s výrobcami plastov, a to so španielskym Tade a brazílskym CRW. Záujem o lokalitu však prejavil aj francúzsky výrobca plastových rozvodov do áut WESTAFLEX, ďalej zatiaľ nespresnený izraelský producent stavebných hmôt, tmelov a lepidiel i švédsky výrobca výmenníkov tepla SWEP. TASR o tom informoval správca parku Zdenko Jackovič.

Ako ďalej uviedol, zástupcovia všetkých uvedených firiem boli tento mesiac zatiaľ len na obhliadke lokality. Izraelský investor podmieňoval svoj príchod do parku hlavne kvalitou vstupných surovín v blízkom okolí. "Takisto bol na obhliadke okolitých lomov," konštatoval Jackovič. Spolu s francúzskou spoločnosťou prejavili záujem o jednu z väčších výrobných hál s rozlohou 5 500 štvorcových metrov (m2). Švédska spoločnosť SWEP zase požadovala od spišskonovoveského parku zavedenie vyššieho príkonu do haly. Konečné rozhodnutia týchto investorov sa podľa Jackoviča očakávajú o dva až tri mesiace, nakoľko vhodné lokality pre svoje prevádzky hľadajú po celej strednej a východnej Európe.

Španielsky Tade aj brazílsky CRW by mali vyrábať plasty pre kompresorový priemysel, ktoré by potom dodávali producentovi komponentov pre chladničky a mrazničky firme Embraco Slovakia. Výrobky Tade by však boli určené aj pre automobilový priemysel. Španielsky výrobca prejavil záujem o prenájom jednej z dvoch výrobných hál v priemyselnom parku, ktorú buduje mesto. Hala s rozlohou 2 000 m2 by mala byť dokončená už koncom septembra, čiže podľa Jackoviča by s dodávkou svojej technológie teoreticky mohol začať už začiatkom októbra. "Momentálne však stále čakáme na doručenie protihlukovej štúdie, ktorá bude predmetom ďalšieho rokovania," dodal Jackovič. Mesto má v areáli parku zabezpečiť vybudovanú infraštruktúru, čistiareň odpadových vôd i rekonštrukciu priľahlých budov.

Brazílsky investor, v porovnaní so španielskym, uvažoval o vybudovaní vlastných hál. Podľa Jackoviča mu správa priemyselného parku ponúkla 2,5-hektárový pozemok s kompletne vybudovanými sieťami. Konečné rozhodnutie má však CRW oznámiť do konca októbra. Spoločnosť CRW mala rovnako ako Tade záujem stať sa subdodávateľom spišskonovoveského Embraco Slovakia.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/