(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
¼udovít Feld 1904 - 1991
@ Kultúra -> Výstavy     Sep 07 2004 - 13:47 GMT
5. 8. - 12. 9. 2004

Východoslovenská galéria Košice, Hlavná 27

Kurátori: Mgr. Peter Markovič, PhDr. Mária Kostičová

Východoslovenská galéria si v tomto roku pripomenula výstavou 100 rokov od narodenia ¼udovíta Felda, košického rodáka, výborného kresliara a grafika. Feld, sám odchovanec povestnej Krónovej školy /neskôr študoval na budapeštianskej Akadémii výtvarných umení u prof. Viktora Olgyaya-Matirku a Nándora Lajosa Vargu/ vyučoval súkromne i formou kurzov pri kultúrnych inštitúciách mladých adeptov výtvarného umenia.

Napriek telesnému hendikepu a ťažkému životnému údelu /v koncentračnom tábore stratil väčšinu svojej rodiny a sám prežil iba zázrakom/ bol človekom čistým, chápavým. K jeho žiakom sa hrdo hlásili neskorší známi výtvarníci - Alexander Eckerdt, Július Hegyesy, Arpád Račko, a ďalší.

Svojrázne dielo tohoto vzdelaného, citlivého umelca nachádza stále svojich ctiteľov.

Výstava je pripravená z košických zbierok - Východoslovenskej galérie, Východoslovenského múzea, Slovenského technického múzea a Šarišskej galérie v Prešove a zo súkromných zbierok.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/