(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Učebné pomôcky z Nemecka dostali zrakovo postihnutí žiaci v Košiciach
@ Aktuálne -> Školstvo     Sep 08 2004 - 08:07 GMT
Košice (TASR) - Špeciálne učebné pomôcky a materiály pre zrakovo postihnutých žiakov dostala v úvode nového školského roka od nemeckej partnerskej školy v Kolíne nad Rýnom Základná škola na Gemerskej ulici v Košiciach.

Pomôcky svojpomocne zhotovili špeciálni pedagógovia a učitelia z kolínskej Severin Schule spolu so slovenskými kolegami počas ich júlovej návštevy v Nemecku, informovala dnes Daniela Jutková z Krajského školského úradu (KŠÚ) v Košiciach. Slúžiť budú jednak pre potreby zrakovo postihnutých žiakov ZŠ Gemerská 2, ktorá ako jediná na Slovensku má integrované triedy pre takýchto žiakov, jednak pre Materskú školu na Turgenevovej ulici, kde pripravujú predškolskú výchovu zrakovo postihnutých detí.

Vzhľadom na postavenie a kompetencie KŠÚ, ktorý zastrešuje oblasť špeciálneho školstva, patrí medzi jeho priority aj účinná pomoc postihnutým žiakom využívaním skúsenosti z medzinárodnej spolupráce, uviedla Jutková. V najbližšom období plánuje KŠÚ stretnutie odborných pracovníkov a zástupcov školstva, ktorého cieľom bude príprava a podpísanie zmluvy o partnerskej spolupráci medzi KŠÚ a zástupcami Landschaftsverband Rheinland v Kolíne nad Rýnom.

Ako uviedla pre TASR zástupkyňa riaditeľa na ZŠ Gemerská 2 Darina Dvončová, pomoc, ktorú dostali od nemeckých partnerov na začiatku roka, nebola počas trojročnej spolupráce prvá a v súčasnej finančnej situácii v školstve ju veľmi vítajú. Doteraz to boli napríklad písacie stroje pre zrakovo postihnutých, špeciálny glóbus, hudobné nástroje, modelovacie látky, špeciálne papiere či diagnostické pomôcky. Neoceniteľné sú pre školu každoročné recipročné pobyty.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/