(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Otvorili novú, dominantnú časť Železničnej nemocnice s poliklinikou v Košiciach
@ Aktuálne -> Medicína     May 17 2002 - 15:38 GMT
V časoch, kedy sa otvorene hovorí o nezvládnutí reformy zdravotníctva a v niektorých nemocniciach chýbajú dôležité lieky, v Košiciach sa otvorila nová nemocnica, či skôr podstatnou časťou rozšírila existujúca Železničná nemocnica s poliklinikou na Masarykovej ulici.

Ako uviedol riaditeľ ŽSR Ladislav Saxa, rozšírenie nemocnice je len jedna zo súčasných investičných akcií Železníc Slovenskej republiky. Železničné zdravotníctvo je oproti ostatným nemocniciam na tom lepšie aj z toho dôvodu, že zo zákona mu vyplýva povinnosť povinných prehliadok zamestnancov ŽSR a Železničnej spoločnosti, z čoho plynú pre zdravotnícke zariadenia príjmy priamo zo železničného rezortu. Povinné periodické prehliadky sú nutné na základe rizík spojených s prevádzkou železníc. Len v roku 2000 železničné zdravotníctvo na Slovensku vykonalo 45 106 povinných prehliadok, z toho 18 408 v Košiciach.

Dominantná prístavba Železničnej nemocnice s polikliniky s nemocnicou sa začala už v októbri 1990 z vlastných zdrojov po schválení projektovej dokumentácie s plánovaným finančným rozpočtom 30 439 000 Kčs. V tom čase mali vzniknúť priestory, ktoré mali byť len zrkadlovým objektom už slúžiacej nemocnice. Plán na prístavbu sa však rozširoval, menila sa koncepcia stavby až do súčasnej štvorposchodovej budovy s modernou rehabilitáciou a operačnými sálami. V nemocnici pribudlo aj neurologické oddelenie. Ak sa k tomu pripočíta náhradný prúdový zdroj, redukčná stanica kyslíka a medicionálnych plynov, kompresorová stanica, spojovací objekt a prístrojové vybavenie, investície sa vyšplhali za plánovaných 30 miliónov Kčs na 453 miliónov Sk. Pritom nakúpené prístroje už nejaký čas slúžia v starých priestoroch.

Podľa generálneho riaditeľa ŽSR Ladislava Saxu je návratnosť priama aj nepriama. Tá nepriama spočíva práve v preventívnom zameraní železničného zdravotníctva, pretože veľa ochorení objavia ešte pred prvými klinickými príznakmi a tak je aj liečba neporovnateľne kratšia a úspešnejšia. Investície do modernej techniky sa vracajú aj prostredníctvom skráteného liečebného obdobia a ďalšej produktivity zamestnancov. Práve železničné zdravotníctvo bolo napríklad priekopníkom v laparoskopických operáciách žlčníkov na Slovensku, čím sa skrátil čas potrebnej hospitalizácie z niekoľkých týždňov na tri až štyri dni.

Nové priestory Železničnej nemocnice s poliklinikou v Košiciach obsahujú:
- ambulancia lekárskej služby prvej pomoci
- interné ambulancie
- chirurgickú ambulanciu
- neurologické ambulancie
- gastroentorologickú ambulanciu
- reumatologickú ambulanciu
- dermatovenerologickú ambulanciu
- lôžkové oddelenia chirurgie
- oddelenie rehabilitácie
- operačný trakt
- oddelenie ansteziológie a intenzívnej medicíny
- interné lôžkové oddelenie

V rámci modernizácie zdravotníckej techniky ŽSR investovali do šestnástich nákladných a kvalitných prístrojov, medzi ktorými prítomní vyzdvihli hlavne magnetickú rezonanciu, v súčasnosti najmodernejšiu na Slovensku. Na vyšetrenie týmto prístrojom sa v súčasnosti inde čaká aj tri mesiace. Železničné zdravotníctvo úzko spolupracuje aj s inými zdravotníckymi zariadeniami a tak bude tento prístroj slúžiť aj neželezničiarskym pacientom z Košického a Prešovského kraja. Podobná spolupráca je aj v iných oblastiach zdravotníctva.

Podľa vyjadrenia riaditeľa Železničnej nemocnice s poliklinikou Jakuba Pellu je súčasná situácia v slovenskom zdravotníctve zlá aj preto, že pri minimálnom hodnotení 30 halierov za jeden bod výkonu nedokáže pokryť náklady na réžiu nemocnice. Pre porovnanie, v Českej republike je ročná investícia do zdravotníctva cca 180 miliárd Kč, na Slovensku je to 41 až 43 miliárd Sk. Súčasné racionalizačné opatrenia v preplácaní zo strany zdravotných poisťovní rieši len časť problému. Aj preto sú investície ŽSR do košickej nemocnice s poliklinikou o to viac potrebnejšie, aby aspoň niektoré zdravotnícke zariadenia dokázali udržať európsky štandard.

„Aby sme nemuseli hovoriť, že sme boli v Rakúsku a videli, ako to tam majú dobre vybavené. To dokážeme aj u nás,“ ohodnotil súčasný stav košickej Železničnej nemocnice s poliklinikou generálny riaditeľ ŽSR Ladislav Saxa.

17. 5. 2002
Slavomír Szabó


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/