(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Na 11. európsky kongres pediatrickej reumatológie prišlo viac ako 300 odborníkov
@ Aktuálne -> Medicína     Sep 13 2004 - 07:33 GMT
Košice (TASR) - Viac ako 300 popredných odborníkov zo 41 krajín sveta sa zúčastnilo na 11. európskom kongrese pediatrickej reumatológie, ktorý sa včera skončil v Košiciach.

Hlavnou témou bola pomerne zriedkavá, ale veľmi ťažká reumatická choroba - systémový lupus erythematosus v detskom veku. Ide o závažné ochorenie, ktoré postihuje celý detský organizmus, ale vyskytuje sa aj v dospelom veku. Na východnom Slovensku je 10 až 15 malých pacientov s týmto ochorením.

Na konferencii boli podľa predsedu kongresu Richarda Veselého z I. kliniky detí a dorastu Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach prvýkrát prezentované najnovšie výsledky liečby celého spektra reumatických chorôb. Dobrou správou pre pacientov je, že moderná liečba sa začala zameriavať na jednotlivé molekuly imunitného systému spôsobujúce chorobný proces, vysvetlil Veselý. Je tak čoraz cielenejšia, a tým aj účinnejšia.

Predstavené nové lieky sú výsledkom najnovších výskumov. Aj keď zatiaľ nie sú dostupné, v krátkom čase by mali byť uvedené na trh a dostať sa aj k slovenským pacientom. Veselý upozornil, že ide o mimoriadne ekonomicky náročné lieky. "Je to ale rozhodne prísľub pre najťažších pacientov, že s reumatickou chorobou dnes už neostanú pripútaní na invalidný vozík," poznamenal predseda kongresu.

Metropola východu bola prvým mestom z krajín novej rozšírenej Európy, ktorá dostala príležitosť usporiadať kongres pediatrických reumatológov. Spokojnosť účastníkov s odborným i sprievodným programom podľa Veselého potvrdila, že Slovensku urobili dobré meno.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/