(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
V Thálii uvedú čoskoro premiéru hry Andrása Sütõa "Káin és Ábel"
@ Kultúra -> Divadlo     Apr 09 2002 - 18:08 GMT
Košické divadlo Thália uvedie 17. decembra hru Kain a Abel od maďarského autora, žijúceho v Sedmohradsku, Andrása Sütõa, ktorý je známym humanistom. V roku 1989 sa zúčastňoval mnohých demonštračných akcií v Rumunsku, kde počas jedného útoku na demonštrantov prišiel o oko.

Predstavenie Kain a Abel je zároveň oslavou divadelného milénia, čím sa Thália pripája k reťazcu divadiel, ktoré ho v ten deň oslavujú. Autorove hry sa hrajú v rôznych európskych divadlách. Námet hry už bol niekoľkokrát spracovaný, no vďaka Sütõovi dostáva predovšetkým základná myšlienka hry novú dimenziu - vzťah medzi človekom a mocou. Autora inšpirovala napätá politická situácia v Rumunsku koncom 70. rokov za vlády komunistického diktátora N. Causescua. V hre účinkuje: Adam (Arpád Pólos), Eva (Mária Kövesdi Szabó), Kain (Tibor Tóth), Abel (Erik Ollé) a Arabella (Éva Bandor). Vo svojich dialógoch predstavujú nás samých so všetkými nedostatkami a chybami, ktoré sa snažíme zakrývať a tým sa vlastne vnútorne rozkladáme. Tento umelecký výklad pod režisérskou taktovkou Maďara Lászlóa Galiho naplno rezonuje s autorskou håbkou diela, pričom celý tvorivý tím chce divákovi odovzdať toto poslanie. Scénu pripravila známa výtvarníčka maďarských divadiel a divadiel pohybujúcich sa v európskom regióne, Anna-Mária Húros. Téma hry (pôjde o tri dejstvá po cca 40 minút) je náročná nielen pre hercov samotných, ale i pre divákov.

"Celá hra je založená na texte a nedáva veľa možností na akcie", vyjadril sa na tlačovej besede v priestoroch Thálie predstaviteľ Abela Erik Ollé. "Je dobré, že pán režisér si to pri spolupráci s hercami uvedomuje. Spoločne pracujeme maximálnym spôsobom na myšlienkach a celkovej analýze textu. Hra je napísaná tak trochu mentalitou Sedmohradska a možno pre súčasníka to nie je až také zaujímavé. Ak by sme mali dodržať pôvodnú formu, hra by trvala možno viac ako štyri hodiny. Preto sme text museli skrátiť, no nie obsahovo. Pre mňa je to prvá veľká postava. Doteraz mám ťažkosti bytostne prepísať na seba postavu Abela-fanatika. Ide vlastne o dialóg s Bohom a ten musí byť pre diváka dostatočne zrozumiteľný, aby bol prinútený nad ním rozmýšľať."

Predstavenie bude v maďarskom jazyku a teda na svoje si prídu všetci tí, ktorým imponuje ozaj kvetnatý a umelecký spôsob vyjadrovania v tejto reči.

(06.12.2000)

KAROL GERBA
Foto: Karol HATALA, archív Divadla Thália


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/