(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Rodáci zo Zemplína sa stretli na Bukovci pri Košiciach
@ Aktuálne -> Región     Sep 16 2004 - 07:53 GMT
Košice/Bukovec (TASR) - Zemplínske nárečie bolo výhradným komunikačným jazykom na tradičnom stretnutí rodákov zo Zemplína, ktoré v stredu pri vodnej nádrži Bukovec pri Košiciach zorganizoval Klub Zemplínčanov.

"Ostatňi dva roki nam to u ješeňi jakoškaľ nevyšlo - raz buľi voľbi, druhi raz ňebula chviľa, vedz už bulo ňeskoro a žimno. Toho roku nas i na majaleše diždž kuščok potrapil. Aľe mi še nadunaľi, že u ješeni še mušime vedno zejs, i keby šekerki z ňeba padaľi" - uviedol pre TASR prezident klubu Ján Poprenda.

Stretnutie venovali hlavne nácviku zemplínskych ľudových piesní pri harmonike i spoločenským a športovým súťažiam.

Poprenda informoval, že Klub Zemplínčanov má v Košiciach vyše 400 členov a ako občianske združenie funguje od roku 1996. Jeho partnerské kluby fungujú od roku 1974 aj v Bratislave a Banskej Bystrici, ale najstarší, už päťdesiatročný a jediný takýto klub je v americkom Clevelande. Vrcholnými podujatiami košického Klubu Zemplínčanov je majáles, spojený v poslednú májovú nedeľu so Zemplínskych bálom a Kračun v decembri, kedy si pripomínajú ľudové zvyky od Andrej do Troch kráľov.

Zemplínčania majú aj vlastnú hymnu - Zemplinska ľubojc (Zemplínska láska), ktorej autorom je Poprenda.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/