(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Mestská rada sa venovala nariadeniu o odpadoch
@ Aktuálne -> Verejná správa     Sep 16 2004 - 15:54 GMT
(Magistrát mesta Košice – tlačová správa) – Návrh všeobecného záväzného nariadenia o komunálnych odpadoch a drobných stavebných odpadoch na území mesta Košice bol hlavným bodom rokovania dnešnej mestskej rady. Členovia MR v rozsiahlej diskusii vzniesli množstvo pripomienok, ktoré budú zapracované do návrhu. Opäť sa ním bude zaoberať mestská rada začiatkom októbra. O definitívnom návrhu VZN budú rokovať poslanci mestského zastupiteľstva 28. októbra. Nové nariadenie o odpadoch by malo nadobudnúť účinnosť 1. januára 2005.

Návrh reaguje na legislatívne zmeny, ktorými prešli zákon o odpadoch (č. 223/2001) a zákon o miestnych poplatkoch (č. 544/1990). Vychádza nielen z platnej legislatívy, ale berie do úvahy aj skutočnosť, že od začiatku roka 2005 sa predpokladajú zásadné zmeny v daňovom systéme. Miestny poplatok za komunálny odpad by mal podľa navrhovaného znenia zákona ostať jediným poplatkom, ostatné budú zákonom pretransformované do miestnych daní. Nariadenie o komunálnych odpadoch sa v prvej časti zaoberá všeobecnými ustanoveniami a vymedzením základných pojmov, medzi ktoré pribudol nový špecifický pojem – pešia zóna s osobitnými ustanoveniami. Návrh VZN udáva minimálnu periodicitu odvozov komunálneho, separovaného i objemného odpadu. Väčšie možnosti ponúka pre množstvový zber, ktorý je spravodlivejší a cielenejší. Mesto ho chce zabezpečiť pre všetkých pôvodcov komunálneho odpadu okrem fyzických osôb bývajúcich v bytových domoch. Presne stanovuje povinnosti pôvodcov a držiteľov odpadov, zakazuje vyberať komunálny odpad z odpadových nádob a kontajnerov osobám neoprávneným na nakladanie s ním, zakazuje znečisťovať stanovištia a ich okolie a ukladať objemný odpad a drobný stavebný odpad na stanovištia vyhradené na bežný zber komunálneho odpadu. Nariadenie rozdeľuje aj úlohy mesta a mestských častí pri nakladaní s komunálnymi odpadmi. V návrhu VZN sa predpokladá nový výpočet paušálneho poplatku – základná sadzba je 2,10 Sk na osobu a deň. Pri množstvovom zbere je navrhovaná základná sadzba 1,047 Sk za liter odpadu pri zbere do vriec s objemom 100 litrov. Pri zbere do „kuka“ nádob s objemom 110 litrov je to 0,394 Sk za liter odpadu a pri zbere do kontajnerov s objemom 1100 litrov 0,302 Sk za liter odpadu. Presná výška poplatkov bude závisieť od rozhodnutia poslancov na mestskom zastupiteľstve v októbri. Nariadenie zachováva všetky doterajšie možnosti zníženia alebo odpustenia poplatkov. Naopak, zmena sa dotkne splatnosti poplatkov, ktorá už nebude mesačná, ale v štyroch splátkach ku koncu marca, júna, septembra a novembra. Poplatky bude možné platiť bezhotovostným prevodom na účet mesta, platbou do pokladne alebo prostredníctvom SIPO.

Zuzana Bobriková, hovorkyňa MMK
16. septembra 2004


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/