(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Nemocnica v Šaci získala ako prvá na Slovensku integrovaný európsky certifikát
@ Aktuálne -> Medicína     Sep 19 2004 - 13:23 GMT
Košice (TASR) - Ako prvej na Slovensku v piatok 1. súkromnej Nemocnici v Košiciach-Šaci oficiálne odovzdali certifikát integrovaného systému manažérstva kvality a environmentálneho manažérstva podľa európskych noriem ISO 9001:2000 a ISO 14001.
"Je to manažment pacienta, ktorý vstúpi do nemocnice a ktorý z nej odíde vyliečený. Nemocnica v Šaci je vlastne jedinou nemocnicou v rámci bývalého Československa, ktorá získala takýto integrovaný certifikát na kvalitu a životné prostredie," uviedol pred novinármi po slávnostnom akte generálny riaditeľ certifikačnej spoločnosti SGS Slovakia Ladislav Papík. Okrem postupov v rámci liečebného procesu vyzdvihol úroveň starostlivosti o životné prostredie. Podľa neho je v tejto oblasti šačianská nemocnica priekopníkom.

Základnou úlohou auditu bolo presne definovať funkciu, zodpovednosti a kompetencie každého jednotlivca a určiť kontrolné mechanizmy každého medicínskeho postupu. Vedenie nemocnice spracovalo koncepciu kvality a prijalo ciele, ktoré sú indikátormi pre meranie úspešnosti a efektivity na jednotlivých úsekoch. Audit preveril presnosť vymedzenia právomocí a povinností, ako aj ich dodržiavanie. Zadefinoval tiež postupy v prípade rôznych problémových či krízových situácií. Audit platí tri roky, potom bude musieť nemocnica opäť dokázať, že je jeho držiteľkou oprávnene. Preto bude v rámci interných auditov naďalej analyzovať, či všetky nápravné a preventívne opatrenia fungujú.

Podľa riaditeľa nemocnice Juraja Vančíka celé snaženie bolo predovšetkým v prospech pacienta, ale tiež v záujme právnej ochrany lekárov a sestier.

SGS je švajčiarska spoločnosť so sídlom v Ženeve, ktorá sa zaoberá službami v oblasti certifikácie systémov kvality, životného prostredia, ochrany a bezpečnosti pri práci. Zabezpečuje tiež inšpekčné služby v priemysle. Svoje afilácie má v 140 krajinách sveta, celkovo zamestnáva 33 tisíc pracovníkov. Podľa normy ISO 9001:2000 bola certifikovaná aj Železničná nemocnica v Košiciach a Nemocnica v Ústí nad Labem v Čechách.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/