(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Liekové knižky ušetrili Siderii 14 percent nákladov na predpisované lieky
@ Aktuálne -> Medicína     Sep 22 2004 - 07:57 GMT
Košice (TASR) - Liekové knižky ušetrili Združenej zdravotnej poisťovni Sideria - Istota (Sideria) 14 percent nákladov na predpisované lieky.

Sideria ich zaviedla pre chronických pacientov, liečených viacerými druhmi liekov rôznych indikačných skupín, už v polovici roku 2001. Knižky ako nástroj na sprehľadnenie farmakoterapie a jej koordináciu pri liečbe viacerými lekármi používa v súčasnosti asi 2000 poistencov, uviedol na utorňajšom stretnutí s novinármi v Košiciach generálny riaditeľ Siderie Igor Dorčák.

"Samotný pacient už pochopil, že lieková knižka mu pomôže pri liečbe. Ak má viacero lekárov, tak majú možnosť zmapovať si celú liečbu a nastaviť ju liekmi tak, aby pacientovi neškodila. Nemusia už so sebou nosiť ústrižky od liekov, ani si pamätať, čo všetko užívajú, čo je v niektorých prípadoch dosť problematické," konštatoval generálny riaditeľ Siderie. Svoju úlohu zohralo aj zvýšenie spoluúčasti pacientov, čo vedie k tomu, že sami požadujú racionálne predpisovanie a kombinovanie užívaných liekov. Efekt úspory je však podľa Dorčáka sekundárny, lieková knižka má v prvom rade prispieť k skvalitneniu liečby.

Do konca roka chce poisťovňa zvýšiť počet poistencov, ktorí používajú liekové knižky, o ďalších 3000. Vybrali pacientov, ktorých zdravotný stav si vyžaduje náročnú liečbu liekmi a knižku im ponúknu ako prostriedok na jej zefektívnenie. Okrem vybraných skupín o ňu môžu požiadať aj sami poistenci.

V liekových knižkách sa okrem toho zaznamenávajú aj röntgenové a CT vyšetrenia, čo má chrániť pacientov pred neúmerným ožiarením ich organizmu. Podľa riaditeľa úseku zdravotných činností Siderie Mariana Laššáka evidujú prípad pacienta, ktorý počas troch rokov absolvoval 32 RTG vyšetrení, 10 CT vyšetrení, jednu nukleárnu magnetickú rezonanciu a 6 sonografických vyšetrení.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/