(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Michal Kravčík o ministerstve regionálneho rozvoja:

Potvrdzujú kultúru klientelizmu a zneužívania politickej moci
@ Aktuálne -> Verejná správa     Sep 22 2004 - 15:19 GMT

Podľa vyjadrení Michala Kravčíka, člena Tímu Európy a predsedu mvo ¼udia a voda, sa na Slovensku rozdeľujú finančné prostriedky z eurofondov na základe skupinových a politických záujmov, čiže nezohľadňujú skutočné priority vytýčené Európskou úniou. EÚ sa zaviazala, že pomôže Slovensku vyrovnávať ekonomické, sociálne, kultúrne a enviromentálne rozdiely sumou cez 1600 miliónov EUR v období rokov 2004 – 2006. Zodpovednosť za správne využitie týchto financií je na jednotlivých ministerstvách, ktoré ich prideľujú na základe grantových schém. Aká je však skutočnosť? Michal Kravčík uviedol ako príklad počínanie Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja SR.

Medzi priority spomínaného ministerstva patrí rozvoj chudobnejších regiónov a vyrovnávanie životnej úrovne. Podľa analýzy využitia finančnej pomoci EÚ však ministerstvo posilňuje rozvoj južných regiónov SR a sever zanedbáva. Pre celú grantovú schému bolo pripravených 4,5 milióna EUR a prihlásilo sa až 800 projektov. Hodnotenie projektov trvalo až 9 mesiacov a vybraných bolo 94 projektov.

„Ak by sa výberu projektov venoval len jediný človek a denne ich pozrel desať, netrvalo by mu to tak dlho,“ komentoval prístup ministerstva Michal Kravčík. „Výsledky našej analýzy podporených projektov sú šokujúce. Potvrdzujú kultúru klientelizmu a zneužívania politickej moci. Až 75 projektov bolo podporených v krajoch južného Slovenska s finančnou podporou 3,4 miliónov EUR a do krajov severného Slovenska bolo podporených iba 21 projektov s finančnou podporou 1,1 miliónov EUR.“

Pri ďalších prepočtoch vychádza záver, že na jedného obyvateľa južného Slovenska dalo ministerstvo 2,6 krát viac financií ako na jedného obyvateľa severného Slovenska.

Pokiaľ zmeníme os geografického členenia SR a mapu rozdelíme na západ, stred a juh, je východné Slovensko na tom ešte horšie. V Košickom kraji bolo podporených 31 projektov v hodnote 1,231 mil. EUR a v Prešovskom kraji iba 6 projektov v hodnote 271 tis. EUR. Prešovský kraj je pritom na Slovensku z hľadiska HDP a ďalších ukazovateľov najmenej rozvinutý a mal by byť pre ministerstvo regionálneho rozvoja prioritou.

„Z hľadiska rozhodovania kvality projektov je to hlboký amatérizmus,“ uviedol Michal Kravčík, pričom výrok ilustroval prípadom košických žiadostí. Mesto Košice žiadalo podporu 50 tisíc EUR na vypracovanie rozvojovej stratégie mesta, na ktorej už začalo pracovať od januára 2004. Žiadosť neuspela.

Ministerstvo ale podporilo projekty troch košických základných škôl, ktoré na vypracovanie projektovej dokumentácie rekonštrukcie stavebných objektov ZŠ dostali 240 tisíc EUR!

Projekty pritom predkladali základné školy, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Michal Kravčík tvrdí, že tieto projekty v zmysle grantovej schémy nemali právo predkladať priamo školy, ale ich zriaďovatelia.

„Kultúra klientelizmu sa presadzuje v rôznych grantových schémach, pretože verejným tajomstvom je práve rozdeľovanie podľa straníckych potrieb,“ povedal Kravčík na margo ďalších ministerstiev.

Podrobnejšie spracované závery z analýzy chce spoločnosť ¼udia a voda predložiť Delegácii Európskej komisie v Bratislave, aby urýchlene intervenovala Vládu SR o porušovaní podmienok prideľovania grantov.

Slavomír Szabó


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/