(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Český režisér Chabina naštudoval v Košiciach Lehárovu Veselú vdovu
@ Kultúra -> Divadlo     Sep 23 2004 - 07:35 GMT
Košice (TASR) - Klasickú operetu z viedenského prostredia Veselá vdova od Franza Lehára uvedie v premiére 24. septembra opera košického Štátneho divadla.

"Som rád, že po dlhšom čase môžeme nášmu košickému publiku predstaviť operetu v tom najklasickejšom slova zmysle, s krásnou scénou, kostýmami a partitúrou tak, ako ju originálne napísal pán Lehár, bez moderných nánosov alebo úprav," uviedol na tlačovej konferencii šéf košickej opery Karol Kevický.

Režijné naštudovanie diela z prostredia viedenskej smotánky zverilo vedenie divadla českému režisérovi Radkovi Chabinovi. Ten spresnil, že isté úpravy v prospech diváka v librete predsa len urobil. V treťom dejstve budú môcť sledovať aj výjavy zo známej parížskej reštaurácie Maxim, kde sa svojho času schádzala parížska bohéma. Pôjde o divácky najatraktívnejšiu časť predstavenia, ktoré ňou získalo na dynamike, povedal Chabina, ktorý už Veselú vdovu režíroval štyri razy a raz si zahral aj titulnú postavu grófa Danila.

Protagonisti ocenili prácu kostýmovej výtvarníčky Danice Hanákovej. "Po prvý raz som sa v kostýme cítila ako vo svojich vlastných šatách," poznamenala speváčka Táňa Paľovčíková.

Veselú vdovu uvedie košické ŠD pri príležitosti 105. výročia historickej divadelnej budovy a 80. výročia slovenského profesionálneho divadla v Košiciach.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/