(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Stavbu nového teminálu košického letiska ukončia do konca mesiaca
@ Aktuálne -> Doprava     Sep 24 2004 - 15:53 GMT
Košice 24. septembra (TASR) - Necelý týždeň pred ukončením stavby si nový terminál pre cestujúcich na košickom letisku v sprievode ministra dopravy, pôšt a telekomunikácii Pavla Prokopoviča prišiel pozrieť premiér Mikuláš Dzurinda.

Po počiatočných problémoch s výstavbou terminálu, keď na prelome rokov 2002/2003 investor Slovenská správa letísk (SSL) zápasil s nedostatkom prostriedkov, dnes vyjadrili obaja spokojnosť. V porovnaní s expertíznym odhadom sa totiž podarilo "ušetriť". Uznesenie vlády hovorilo nákladoch vo výške 507 miliónov Sk, k dnešnému dňu sa na stavbu terminálu vyčerpalo 455 miliónov Sk.

Stavebné práce majú byť ukončené do 30. septembra, ďalších 4 až 6 týždňov by podľa odhadu ministra mali trvať preberacie konania. Kompletne zariadený a vybavený terminál by mohol byť pre cestujúcich otvorený koncom novembra.

Predsedu vlády potešil fakt, že stavbu realizujú firmy z východného Slovenska. "Som na to hrdý a je pre mňa nesmierne povzbudzujúce keď počúvam, že tento pekný projekt pochádza z prešovskej dielne a stavbári sú z Bardejova. Sami vidíte, že to je nádherné, útulné a zdá sa mi, že aj ekonomicky efektívne. Prešiel som mnoho letísk a ako my východniari hovoríme - nemá to chybu," konštatoval po prehliadke premiér.

Podľa informácií riaditeľky letiska Marty Horváthovej, ukončením stavby terminálu letisko Košice splní podmienky európskeho štandardu. Pripomenula, že 30. júla už otvorili príletovú časť, čo vzhľadom na medziročný nárast počtu prepravených cestujúcich o 30 % na pravidelných a o 41 % na nepravidelných linkách, kapacitne letisku veľmi pomohlo. Naznačila však, že ak bude letecký boom pokračovať, o pár rokov už ani nový terminál nemusí kapacitne stačiť. Košické letisko vo svojom regióne nemá konkurenciu a stáva sa príťažlivým aj pre susedné krajiny.

"Je veľmi dobré, že vo svojom majetku máme infraštruktúru, že pozemky nie sú problémom. Výhodu máme aj v tom, že tento terminál už bude pracovať, a teda nič nebráni, aby sme rozmýšľali dopredu. V prípade, že sa skutočne o päť - šesť rokov ukáže takáto potreba, aby sme boli na to pripravení," uviedol na margo ďalšieho rozširovania letiska Prokopovič.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/