(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Počasie sklamalo, ale festival historického šermu nie
@ Kultúra -> Podujatia     Sep 27 2004 - 12:42 GMT
V sobotu sa na nádvorí Rodošta prechádzali hradné dámy, rytieri, mušketieri, ale i fakíri a brušné tanečnice. Divadelná a šermiarska skupina Aramis zorganizovala nultý ročník Festivalu historického šermu Košice 2004.

Žiaľ, daždivý piatok a studená sobota sa podpísali na o niečo nižšej návštevnosti, než si podujatie tohto druhu zasluhovalo. Napriek tomu zúčastnené skupiny podali výkon, ktorý zaujal aj malé deti natoľko, že v tomto počasí vydržali presedieť sedem hodín na lavičkách s pohľadom upriameným na predstavenie.

Skupina historické šermu (SHŠ) Corvus Arma - Bratislava, SHŠ Žoldnieri – Bratislava, SHŠ Jago – Spišská Nová Ves, SHŠ Sarus – Prešov, SHŠ Diadém – Martin a organizátor festivalu Divadelná a šermiarska skupina Aramis z Košíc predviedli to najlepšie, čo v danej oblasti môžete na Slovensku vidieť. Show i divadelné scénky od gotiky po baroko zaujali ako prevedením, tak aj ukážkami spôsobu boja s dobovými zbraňami.

Výnimočné postavenie mala skupina LOCUS z Lehoty pod Vtáčnikom, ktorá odohrala niekoľko úsmevných divadelných scénok. Svojrázny čierny humor s ukážkami dobového mučenia posunuli do grotesknej roviny, ktorá si zaslúži osobité ocenenie, pretože svojou originalitou je Locus na slovenskej scéne jedinečný.

Poučné i atraktívne bolo vystúpenie sokoliarov Bavon z Banskej Štiavnice. Orol skalný, sokol, sova i krkavec lietali tesne nad hlavami návštevníkov a predvádzali lovecké umenie.

Vystúpenie boli prekladané hudobnými vložkami dievčenského tria Diadém i viacerými skupinami brušných tanečníc.

Aramis nastúpil ako posledný v poradí v čase, keď sa už stmievalo. Súboj na barokové rapiere však ukázal, že členovia tejto skupiny dokonale zvládajú šermiarske umenie, ktoré trénujú podľa zachovalých historických zdrojov s presným krokovaním i technikou obrany a útoku. Dynamika ich šermiarskeho duelu prekvapila všetkých divákov.

Záver patril atraktívnej ohňovej šou, ktorá dala záverečný adrenalínový puncu celému podujatiu.

Ako uviedol šéf Aramisu Pavel Valouch, toto podujatie nebolo posledné. Naopak, išlo o nultý ročník a na budúci rok by sa malo konať v skoršom termíne, kedy bude azda i počasie vľúdnejšie.

Slavomír Szabó


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/