(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Expertná skupina začala na Slovensku monitoring Charty menšinových jazykov
@ Aktuálne -> Verejná správa     Sep 29 2004 - 09:29 GMT
Košice (TASR) - Delegácia expertov Rady Európy (RE), ktorá pricestovala dnes na Slovensko, bude monitorovať plnenie našich záväzkov k Európskej charte regionálnych alebo menšinových jazykov.

Štvorčlenná expertná skupina zo Slovenska, Veľkej Británie, Cypru a Talianska navštívi počas štyroch dní Prešov, Košice a Bratislavu a stretne sa so zástupcami mimovládnych organizácií, regionálnej samosprávy i národnostných menšín. Prediskutuje s nimi, ako z ich pohľadu štát plní záväzky z charty, uviedol pre TASR slovenský zástupca v skupine, sudca Ústavného súdu SR Alexander Bröstl. Monitorovanie ukončia 1. októbra spoločným rokovaním zainteresovaných ústredných orgánov štátnej správy a ministerstiev. Závery prijmú až po rokovaní v pléne Európskej charty menšinových a regionálnych jazykov, ktorá je poradným orgánom RE v Štrasburgu. Bröstl pripomenul, že skupina nemonitoruje status menšín, ale status ich jazykov.

Delegáciu prijme aj podpredseda vlády SR pre európsku integráciu, ľudské práva a menšiny Pál Csáky a splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Klára Orgovánová.

Návšteva Výboru expertov je súčasťou procesu monitorovania úrovne implementácie charty v Slovenskej republike. Charta vytvorila kontrolný mechanizmus, v rámci ktorého je štát povinný v pravidelných intervaloch informovať Radu Európy o opatreniach prijatých na plnenie záväzkov.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/