(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Klinika plastickej chirurgie v Pasteurovej FN už pôsobí v nových priestoroch
@ Aktuálne -> Medicína     Oct 04 2004 - 07:55 GMT
Košice (TASR) - Klinika plastickej, rekonštrukčnej a estetickej chirurgie (PRaECH) FN Louisa Pasteura v Košiciach v piatok oficiálne zahájila prevádzku v zrekonštruovaných priestoroch...

Pracovisko sa pôvodne nachádzalo v chirurgickom monobloku, v súčasnosti mu patrí "na mieru šitý" celý štvrtý pavilón v areáli nemocnice. Tri kvalitne vybavené operačné sály, zmodernizovaná lôžková časť, miestnosti pre lekárov a seminárne priestory pre medikov podľa zástupkyne prednostu kliniky Marianny Zábavníkovej spåňajú všetky štandardy a posúvajú ho na európsku úroveň.

Podľa riaditeľa FN LP Jaroslava Šajtyho náklady na presťahovanie a rekonštrukciu kliniky predstavujú zhruba 17 miliónov korún. Hradené budú z predaja nadbytočného majetku a sčasti z prevádzkových nákladov nemocnice.

Klinika PRaECH má nadregionálny charakter. Zabezpečuje liečebno-preventívnu starostlivosť pre pacientov Prešovského, Košického a časti Banskobystrického kraja. Okrem zdravotne indikovaných diagnóz ponúka aj služby v oblasti estetickej chirurgie a platených služieb. "V nových priestoroch budeme schopní rozvíjať odbor plastickej chirurgie a lepšie uspokojiť záujmy pacientov aj o tieto platené služby," konštatovala Zábavníková.

Ročne na klinike hospitalizujú a odoperujú asi 1600 pacientov, ambulantnou formou urobia ročne asi tisíc menších operácií. V nových priestoroch dochádza k zmene počtu lôžok - z pôvodných 35 na 26 s tým, že časť pacientov bude presunutá na oddelenie jednodňovej chirurgickej starostlivosti a časť ošetria v ambulancii. Využitím jednodňovej chirurgie by malo dôjsť k poklesu počtu hospitalizovaných pacientov približne o 8 až 10 percent. Výkony a počet odoperovaných pacientov by však mali vzrásť. Podľa zástupkyne prednostu totiž prestavba operačného traktu urýchli pracovnú činnosť a umožní zaviesť dvojzmennú prevádzku. Klienti tak nebudú musieť, ako doteraz, čakať na operáciu dva až tri mesiace.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/