(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Minister Zajac navštívil pacientku, ktorá prežila popôrodné zlyhanie organizmu
@ Aktuálne -> Medicína     Oct 04 2004 - 08:01 GMT
Košice (TASR) - Mladú Košičanku, ktorá po pôrode trojčiat v máji tohto roku takmer prišla o život a viac ako dva mesiace ležala v umelom spánku vo Fakultnej nemocnici Louisa Pasteura, v piatok navštívil minister zdravotníctva Rudolf Zajac.

Prípad Moniky Leškovej na Slovensku dosiaľ nemá obdobu a vo svete bolo opísaných iba niekoľko desiatok takýchto prípadov, hlavne v škandinávskych krajinách. Podľa primára oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny Petra Beluša ide o mimoriadne vzácne sa vyskytujúce komplexné zlyhanie organizmu po pôrode. Vďaka špičkovému nasadeniu personálu, pohotovej diagnostike a liečbe sa matku troch dievčatiek podarilo zachrániť. Ochorenie by na nej nemalo zanechať žiadne následky o niekoľko dní by sa mala vrátiť domov k svojim deťom.

"Tu slovenské zdravotníctvo, menovite ARO Fakultnej nemocnice Louisa Pasteura, ukázalo, že aj v ťažkých podmienkach, v podmienkach finančných problémov, v podmienkach transformujúceho sa zdravotníctva a aj celej ekonomiky dokázalo hektický, heroický výkon, skoro zázrak, to sa takto musí nazvať, a vrátilo život tejto matke," povedal na stretnutí s novinármi v Košiciach minister.

Manželia Leškovci podstúpili po jedenásťročnej neplodnosti asistovanú reprodukciu. Anička, Barborka a Dorotka sa narodili cisárskym rezom a od prepustenia z nemocnice sa o ne stará otec a jeho sestra.

V súvislosti s liečbou pani Moniky minister poukázal na "zvrátenosť" súčasného systému uhrádzania zdravotnej starostlivosti. Liečba pacientky stála okolo piatich miliónov korún, Všeobecná zdravotná poisťovňa za ňu zatiaľ zaplatila 400 tisíc. Keď riaditeľ FN LP žiadal viac, poslali do nemocnice kontrolu. "To je v poriadku, nech kontrolujú, ale nech aj platia," poznamenal minister Zajac. Pripomenul pretrvávajúce problémy s takzvanými paušálnymi úhradami na oddeleniach anestéziológie a jednotkách intenzívnej starostlivosti. Zdôraznil, že podľa nového zákona už nebude možné, aby za vykonanú prácu nemocnice nedostali zaplatené. Aj zdravotné poisťovne "v hodine dvanástej" budú musieť byť podľa Zajaca transformované.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/