(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Regióny by mali zohrávať významnejšiu úlohu pri implementácii fondov EÚ
@ Aktuálne -> Verejná správa     Oct 04 2004 - 08:17 GMT
Prešov (TASR) - Čerpanie zdrojov z Európskej únie (EÚ) bude závisieť od spolupráce regiónov. Silnejšie by mali pomáhať slabším, aby v rámci európskych regiónov neboli také veľké rozdiely. Skonštatoval to dnes v rozhovore pre TASR predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Peter Chudík po návrate z Bruselu, kde sa zúčastnil na prestížnom štvordňovom európskom podujatí Open Days, ktoré sa konalo 27. až 30. septembra.

Zástupcovia členských krajín EÚ na úrovni regiónov na ňom diskutovali o budúcej kohéznej politike únie. Podujatie venované regionálnej politike, bolo zamerané na riadenie štrukturálnych fondov a budúcu kohéznu politiku. Aktivitu tradične pripravil Výbor regiónov v spolupráci s Generálnym riaditeľstvom Európskej komisie pre regionálnu politiku a s podporou viac ako sto regiónov a miest EÚ. Jedinými oficiálnymi partnermi zo Slovenska boli Prešovský a Košický samosprávny kraj. Obidva kraje spoločne ešte v januári podali kandidatúru na oficiálneho partnera podujatia.

"Zapojili sme sa do tejto aktivity, pretože ju vnímame ako príležitosť vyjadriť svoj názor a pozíciu k navrhovanej budúcej kohéznej politike," vysvetlil Chudík. Ako dodal, uplynulý týždeň zreteľne ukázal, že budúce programovacie obdobie 2007 - 2013 bude zamerané na spoluprácu regiónov.

"Počas Open Days jasne zaznelo, že regióny by mali zohrávať významnejšiu úlohu pri implementácii fondov EÚ. Aj keď tento problém vnímame špeciálne ako problém SR, napríklad v Rakúsku, kde majú vypracované regionálne operačné programy, systém funguje dobre," konštatoval Chudík. Ako jeden z možných nástrojov na znižovanie regionálnych disparít bol preto v Bruseli predstavený regionálny operačný plán na úrovni NUTZ II. východné Slovensko, na ktorom sa už začalo aktívne pracovať, pričom iniciátormi týchto aktivít sú práve vyššie územné celky - Prešovský a Košický samosprávny kraj.

"Open Days nie je len o seminároch, workshopoch, ale o osobných stretnutiach predstaviteľov európskych regiónov. Umožňuje nadviazať kontakty, ktoré nám môžu byť v budúcnosti užitočné. Ponúka námety a skúsenosti, ktoré si môžeme vymeniť. Je to fórum regiónov, kde sa regióny učia navzájom, odovzdávajú si to najlepšie, čo majú," uzavrel Chudík.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/