(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Mestská rada nedoporučila VZN o odpadoch na rokovanie MZ
@ Aktuálne -> Verejná správa     Oct 08 2004 - 10:23 GMT
(Magistrát mesta Košice – tlačová správa) – Na programe 22. Mestskej rady bol predložený návrh na III. úpravu rozpočtu mesta na rok 2004. Členovia MR mali výhrady k navýšeniu výdavkov na verejné osvetlenie, naopak podporili transfér pre združenie Košická aréna a doporučia mestskému zastupiteľstvu, aby 28. októbra takýto príspevok na dokončenie rekonštrukcie zimného štadiónu odsúhlasili.

Rozsiahla diskusia bola okolo návrhu Všeobecného záväzného nariadenia o komunálnych odpadoch a drobných stavebných odpadoch, ktorý bol už druhýkrát predložený na rokovanie MR. Poslanci žiadali presnejšie rozpisy nákladov, stav nedoplatkov a ich vymáhania, rozbor prostriedkov, ktoré mesto platí spoločnosti KOSIT. Diskutovalo sa o zmene cyklov odvozu, medzi návrhmi zaznelo aj odporúčanie zbierať odpad zo sídlisk každý deň s podstatným znížením počtu kontajnerov, čo by uvoľnilo zapratané stanovištia na parkovanie. Návrh VZN nezískal potrebný počet hlasov, bude preto na rozhodnutí primátora, či tento bod zaradí na rokovanie októbrového mestského zastupiteľstva.

Členovia MR diskutovali aj o východiskách a predpokladoch riešenia protiprávneho stavu pretrvávajúceho na sídlisku Luník IX. a eliminácii dopadu na finančnú situáciu mesta. Ide o projekt, na ktorom sa podieľa popri Meste Košice aj mestská časť Luník IX., Bytový podnik mesta Košice a Tepelné hospodárstvo, počíta sa aj s pomocou samosprávneho kraja a ďalších organizácií. Jeho cieľom je zastavenie rastu nedoplatkov a ich postupné znižovanie, riešenie technického stavu, rekonštrukcia bytových jednotiek. Projekt by sa mal riešiť postupne v niekoľkých moduloch, ktoré sa zamerajú na legalizáciu nájmov, využitie inštitútu osobitného príjemcu, ochranu životného prostredia, zvýšenie zamestnanosti, znižovanie energetickej náročnosti, úsporu spotreby vody. Finančné zabezpečenie uvažuje s rôznou štruktúrou zdrojov, od získania prostriedkov z reštrukturalizačných fondov a fondov PHARE a EÚ cez realizáciu francúzskeho projektu revitalizácie, participácie zdrojov U.S.Steel, získania štátnej podpory. Ide o prvý projekt, ktorý by mohol byť východiskovým aj pre riešenie ďalších častí mesta s podobnými problémami. Členovia MR upozornili aj na to, že mesto bude musieť nájsť dočasné riešenie pre ľudí bez prístrešia, ktorí putujú po rôznych mestských častiach v závislosti od toho, ako v jednotlivých MČ robia akcie na čistenie verejných priestranstiev, na ktorých sa zdržiavajú.

Personálny audit a návrh organizačného poriadku MMK, ktorý bol predložený na rokovanie MR vypracovala firma, ktorá zákazku získala na základe verejnej súťaže. Jej výsledky členov MR nepresvedčili natoľko, aby materiál doporučili do zastupiteľstva. Návrhu vytkli viacero závažných nedostatkov.

Rozsiahly materiál Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta Košice doporučila mestská rada prerokovať na zvláštnom monotematickom zastupiteľstve, na ktoré by boli prizvaní aj spracovatelia jednotlivých kapitol, aby mohli priamo reagovať na podnety poslancov.


Zuzana Bobriková, hovorkyňa MMK


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/