(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Fínsky veľvyslanec pomôže pri hľadaní vhodnejšieho partnerského mesta pre Košice
@ Aktuálne -> Verejná správa     Oct 12 2004 - 09:00 GMT
(Magistrát mesta Košice – tlačová správa) -- Primátor Zdenko Trebuľa prijal v pondelok 11. októbra v Historickej radnici Jeho Excelenciu mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Fínskej republiky Rauna Tapia Viemeröa, ktorý je na Slovensku od marca tohto roku.

Keďže pán veľvyslanec sa v rámci programu v Košiciach stretol aj so študentmi Ekonomickej univerzity, Zdenko Trebuľa ho informoval o celom systéme školstva v meste – od siete materských a základných škôl, ktoré spravuje mesto, cez stredné školy v správe samosprávneho kraja, až po univerzity. Vyslovil presvedčenie, že orientácia na mladých ľudí je tá najsprávnejšia pri rozširovaní medzinárodných vzťahov, pretože prinesie v budúcnosti najviac ovocia. Rauno Tapio Viemerö sa zaujímal aj o zmeny, ktoré prinesie mestu fiškálna decentralizácia, predovšetkým v systéme miestnych daní a poplatkov.

Košický primátor a fínsky veľvyslanec rozoberali aj vzťahy s partnerskými mestami. Mesto v posledných týždňoch urobilo revíziu partnerských vzťahov, ktorá ukázala, že zo 14 miest so štyrmi fungujú kontakty výnimočne dobre, so štyrmi sú sporadické a vzťahy so šiestimi ďalšími nefungujú aj napriek maximálnej snahe. Medzi nimi je aj fínske mesto Raahe, ktoré v posledných rokoch neopätovalo výzvy Košíc na aktívnejšie kontakty. Primátor Trebuľa preto poprosil fínskeho veľvyslanca, aby využil svoje možnosti na oživenie vzťahu. „Je zložité udržiavať kontakty, pretože Raahe je podstatne menšie mesto, ako Košice. Pravdepodobne by bolo lepšie hľadať partnera medzi väčšími, aby mohli navzájom spolupracovať rôzne kultúrne inštitúcie, univerzity, firmy,“ skonštatoval primátor Zdenko Trebuľa. „Je to, ako keď si malý muž vezme veľkú ženu,“ zareagoval Rauno Tapio Viemerö a prisľúbil, že pri najbližšej ceste do svojej krajiny osloví tamojšie združenie miest a obcí a požiada ho o vytypovanie rovnocennejšieho partnera pre Košice.

Zuzana Bobriková, hovorkyňa MMK


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/