(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
U Löfflera: Ernest Zmeták
@ Kultúra -> Výstavy     Oct 13 2004 - 12:57 GMT
14. 9. – 8. 11. 2004

Múzeum Vojtecha Löfflera, Alžbetina 20

Akademický maliar Ernest Zmeták (12. 1. 1919 Nové Zámky – 13. 5. 2004 Bratislava) maliar, kresliar, grafik, monumentalista. Prvé výtvarné školenie získal vo večernej škole Karola Harmosa v Komárne. V roku 1938 bol prijatý na pražskú Akadémiu výtvarných umení v Budapešti (1938 – 1943). Študoval na oddelení monumentálneho maliarstva u profesora Vilmosa Aba-Nováka, Bélu Kontulyho a Istvána Szõnyiho. Na Vysokej škole technickej v Bratislave študoval večerný akt, kresbu a grafiku (profesori G. Mallý, M. Schurmann, A. Struhár).

Akad. Mal. Ernest Zmeták je jednou z najvýraznejších osobností moderného slovenského výtvarného umenia. Na scénu vstupuje v čase premien a rozmachu výtvarných snažení v polovici 40-tych rokov 20. stor. ako autor dôkladne pripravený na tvorbu, jasne formuluje svoj výtvarný program.

Talent, disciplína, dokonalé zvládnutie remesla, vplyv a tvorba profesora Aba-Nováka a jeho prostredníctvom Paula Cezanna, orientácia a systematické štúdium dejín výtvarného umenia a výtvarnej kultúry s dôrazom na talianske umenie quattrocenta boli hlavnými devízami mladého umelca. Zo slovenského výtvarného umenia je mu blízka tvorba Konštantína Bauera, Mikuláša Galandu a ¼udovíta Fullu.

Od svojich juvenílií upútava vysokou profesionálnou vyspelosťou. S nevšedným záujmom sleduje vývin súčasného výtvarného umenia, absolvuje množstvo študijných ciest do zahraničia, najmä do Talianska. Je tvorcom, ktorý nepodlieha prichádzajúcim trendom. Všetky podnety racionálne spracováva, hľadá nové možnosti výtvarnej reči a svoju tvorbu neustále konfrontuje so súčasnými autormi. V snahe čo najvernejšie vyjadrenie venuje dlhé hodiny pozorovaniu jednotlivých detailov pre docielenie čistého prednesu. Vychádza zo skutočnej podstaty – geometrického jadra a konštrukčného základu zobrazovanej skutočnosti. Buduje pevný tvar monumentálne cítenej skladby a vecnej konštručnej logiky vzťahov objemu a priestoru, oprostený od nálad, náhod a emócií.

Dielo Ernesta Zmetáka sa vyvíjalo kontinuálne od študentských prác až do sklonku života. Pre slovenské moderné výtvarné umenie znamenala jeho tvorba obrovský prínos – rovnako v maľbe, kresbe, grafike, ilustrácii. Jasný čistý tvar, vnútorná zákonitosť objemu, racionálna kompozícia, osobitosť výtvarného prejavu sú príspevkom Ernesta Zmetáka do dejín slovenského výtvarného umenia.

Mgr. Magdaléna Klobučníková


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/