(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
V STM vystavujú fotografie xantenského dómu,ktorý bol predlohou Dómu sv. Alžbety
@ Kultúra -> Výstavy     Oct 18 2004 - 08:19 GMT
Košice (TASR) - Výstavu fotografií, ktoré dokumentujú spojenie medzi Dómom v nemeckom Xantene a Dómom sv. Alžbety v Košiciach, otvorili v sobotu v Slovenskom technickom múzeu (STM).

Práve plány na výstavbu Dómu v Xantene, mestečku neďaleko Wuppertalu, v ktorom pôsobil aj známy slovenský rezbár Majster Pavol z Levoče, slúžili ako podklad pre projekt Dómu sv. Alžbety v Košiciach. V procese realizácie sa ale projekt menil.

Riaditeľ Košickej diecéznej charity Ján Dečo pre TASR povedal, že výstavu na tému Dóm v Xantene pripravili súčasní umelci z regiónu Severné Porýnie - Vestfálsko. Košičania tak budú môcť prostredníctvom dokumentárnych fotografií načrieť do histórie vlastného mesta z iného pohľadu.

Výstava, ktorá potrvá v Košiciach do začiatku novembra, je súčasťou osláv 200. výročia vzniku Košickej diecézy. Na dnešnej vernisáži sa zúčastnila delegácia z družobného mesta Wuppertal, ktorá je od štvrtka na návšteve Košíc.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/