(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Študentský parlament bude s mestom spolupracovať na základe podpísanej zlmluvy
@ Aktuálne -> Verejná správa     Oct 19 2004 - 08:28 GMT
(Magistrát mesta Košice – tlačová správa) -- Košice sú prvým slovenským mestom, ktoré zmluvne deklarovalo spoluprácu s mladšou časťou svojich obyvateľov. Zmluvu o spolupráci podpísali včera primátor Mesta Košice Zdenko Trebuľa a zástupkyne Študentského parlamentu mesta Košice (ŠPMK) Janka Kolárová a Zuzana Tkáčová.

Cieľom zmluvy je koordinovať a skvalitniť spoluprácu v oblasti kultúry, športu, školstva a regionálneho rozvoja v meste Košice, tak, aby aktivitami, ktoré vzídu z tejto spolupráce, bolo možné osloviť čo najširší okruh mladých ľudí, získavajúcich vzdelanie na území mesta. Obidve zmluvné strany sa budú navzájom informovať o pripravovaných aktivitách a spolupodieľať sa na ich príprave a priebehu. V prípade niektorých kultúrnych podujatí chce mesto poveriť študentov aj ich samotnou prípravou. Mesto bude pozývať predstaviteľov Študentského parlamentu na tie zasadnutia mestského zastupiteľstva, ktoré budú mať na programe otázky týkajúce sa športu, školstva a regionálneho rozvoja. Vo vestibule magistrátu vyhradí pre aktivity ŠPMK aj časť informačných tabúľ. V budúcnosti mesto uvažuje aj o mediálnej a finančnej podpore tých aktivít Študentského parlamentu, ktoré budú zahrnuté do rozpočtu mesta na príslušný kalendárny rok.

„Je to mimoriadna udalosť, hoci aj doteraz naša neformálna spolupráca existovala. Myslím si, že v meste treba vytvárať priestor pre všetky vekové kategórie a zvlášť pre mladých, aby nám neutiekli z mesta preč. Ak aj odídu za štúdiom, za vzdelaním, mali by sme urobiť všetko pre to, aby sa sem vrátili,“ zdôraznil po podpise zmluvy Zdenko Trebuľa. Rámcová zmluva dáva mladým ľuďom možnosť, aby sa sami aktívne zapájali do organizovania študentského, ale aj verejného života.

„Nestačí len pripraviť niekomu niečo hotové. Mladých treba zatiahnuť do činnosti, aby boli sami organizátormi, aby si to odskúšali a vedeli posúdiť, že to nie je vždy jednoduché. Tie ich návrhy, ktoré budú reálne, radi podporíme,“ dodal primátor Košíc.

Predsedníčka ŠPMK Zuzana Tkáčová informovala primátora i členov vedenia mesta o podujatiach, ktoré v posledných týždňoch parlament pripravil a do ktorých sa mohli zapojiť študenti všetkých stredných škôl. „Podaril sa nám volejbalový turnaj pre 12 škôl, chystáme sa na besedu s predstaviteľmi Krajského školského úradu i na haloweenskú akciu. Predpokladáme, že sa tradične zapojíme aj do Košických Vianoc a osláv Dňa mesta. Sme vďační mestu, pánovi primátorovi i oddeleniu sociálnych vecí a kultúry, ktoré je garantom spolupráce, že sa chytili našej myšlienky a chcú nám pomôcť a spolupracovať s nami,“ povedala Zuzana Tkáčová.

Študentský parlament mesta Košice je dobrovoľnou, neštátnou, nepolitickou, záujmovou organizáciou, združujúcou študentov stredných škôl, fyzické a právnické osoby, ktoré majú záujem pomáhať v aktivitách študentov stredných škôl, prispievať k všeobecnému vzdelávaniu, pestovať vzájomné porozumenie a záujmovú či organizačnú činnosť študentov, reprezentovať študentov a vyjadrovať sa k ich problémom. Jeho cieľom je chrániť a obhajovať záujmy a práva študentov, podporovať vznik ďalších parlamentov v iných mestách a rozvíjať kooperáciu s nimi, zaujímať sa o nové trendy v oblasti mládežníckej politiky. Študentský parlament chce aktívne participovať na verejnom a spoločenskom živote formou rozvíjania medzinárodných partnerstiev a spolupráce v rámci mimoškolských voľnočasových aktivít, rozvíjať činnosti smerujúce ku všetkým mladým ľuďom v meste Košice, monitorovať ich problémy a navrhovať riešenia týchto problémov, ale tiež organizovať kultúrne a spoločenské akcie pre študentov. Študentský parlament sídli v Centre voľného času Domino na Popradskej ulici, jeho predsedníčkou je Zuzana Tkáčová.

Zuzana Bobriková, hovorkyňa MMK


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/