(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Natálie Palotaš: OBYČAJNÝ ZÁZRAK - obrazy vytvorené z kvetov v štýle OSIBANA
@ Kultúra -> Výstavy     May 24 2002 - 14:28 GMT
15.5. – 15. 6. 2002

Slovenské technické múzeum, Konzulát Veľvyslanectva Ukrajiny v Slovenskej republike

Približne 1000 rastlín a kvetín vyzbieraných v Európe a Ázii, od juhu až po sever, slúžia pre Natáliu Palotášovú (Ukrajina) ako farby a štetec počas vytvárania floristických obrazov v štýle OSIBANA.
Zlaté steblo trávy „Ivan-čaju“, páperie z topoľa, vysušená šupka z banánu, cesnaku a cibule, lístky konvaliniek...Z toho vznikol aj názov výstavy „Obyčajný zázrak“, pretože aj z obyčajných rastlín, takých ako sú listy kukurice, topoľa a javora v spojení s predstavivosťou a umeleckým cítením, vzniká zázračný efekt s paletou farieb z prírody, ktorú žiaden umelec nedokáže namiešať.
Natália Palotášová sa narodila na Ukrajine, v meste Kyjev. Vzdelaním je právnička a žurnalistka. Pracovala ako advokátka na Ukrajine a v Rusku, kde obhajovala ľudské práva a pomáhala zaviesť Európsku konvenciu pre ochranu ľudských práv a slobôd do povedomia Ruských právnych inštitúcií. Natália Palotášová sa teraz so svojim manželom presťahovala do miesta jeho rodiska, do Košíc.
Jej záľubou je tvorba plastických miniatúr a úžitkového umenia. Floristika ju nadchýna už celých päť rokov a je pre ňu inšpiráciou, útechou a sviatkom pre dušu. K tvorivosti ju inšpiruje hlboká úcta k Božskej dokonalosti, ktorá je viditeľná z krásy zeme, detailnosti a farebnosti v prírode. Z toho prirodzene vyplýva aj jej túžba, zachytiť túto krehkú krásu.
Už Michalangelo povedal: „Aj najúžasnejšie umelecké dielo je len tieňom Božskej dokonalosti“.
Srdcu autorky sa páčia jednoduché scenérie – domčeky so slamenou strechou, mlyny, loďky na brehu riek a jazier, vtáci, ženské siluety s kyticami kvetov. Táto jednoduchosť a rozmanitosť scenérií je jasne zrozumiteľná všetkým ľuďom, bez rozdielu jazyka a pôvodu, pretože všetci ľudia majú v sebe od Stvoriteľa dar vnímať krásu prírody.
Ako povedal William White: „V každom jazyku je jedným z našich prvých vyjadrení slovo: ‘Pozri!‘“.
Proces vytvárania obrazov je veľmi intímny. Potrebuje maximálnu sústredenosť a čas. Obrazy sú vyrezávané ostrými nožnicami z množstva rastlín a kvetov, pričom umelkyňa nič neprifarbuje, všetko je úplne naturálne.
Na vytvorenie jedného obrazu sú niekedy potrebné tri až štyri roky, pretože približne 80% práce sa musí venovať zberu a sušeniu materiálu.
Pre Natáliu Palotášovú je veľmi dôležitá precíznosť a starostlivé prepracovanie detailov. Vidno to na skoro neviditeľných okienkach domčekov, ktoré sú z kvetín vyrezané tak, aby predstavovali sklo, ktoré nielenže je priesvitné, ale sa v ňom aj odráža okolie. Niektoré obrazy sú zložené aj z tisíc detailov. Pri správnom zbere a sušení rastliny udržia svoju farbu aj niekoľko desiatok rokov. Aj pri strate prvej iskrivosti, obrazy nestrácajú na pôvabe. Len sa stávajú inými, tak ako hovorí Natália, že „prechádzajú do ďalšieho ročného obdobia“.

Tieto obrazy poskytujú nielen estetický zážitok, ale aj potešenie pre oči a dušu človeka.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/