(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Gašparovič podľa ústavného právnika Orosza zmeškal lehotu na vrátenie zákonov
@ Aktuálne -> Medicína     Oct 21 2004 - 11:52 GMT
Košice 21. októbra (TASR) - Ústavný právnik Ladislav Orosz sa stožňuje s názorom Ústavnoprávneho výboru NR SR, že prezident republiky Ivan Gašparovič zmeškal lehotu pri vrátení šestice zdravotníckych zákonov na opätovné prerokovanie v parlamente.

Podľa Orosza neobstojí argument Kancelárie prezidenta SR, že hlava štátu postupovala podľa občiansko-právneho zákonníka. "V ústavnom práve by nemali platiť občiansko-právne predpisy, ktoré sú pre oblasť súkromného práva. Je však dobré, že spor vznikol, aspoň sa vyčistí a vyrieši do budúcnosti ústavno-právne prostredie a vylúčia sa podobné spory v budúcnosti" - dodal bývalý poslanec.

Prezident SR Ivan Gašparovič postupoval pri vrátení šestice zdravotníckych zákonov podľa občiansko-právnych predpisov, uvádza sa vo vyhlásení Kancelárie prezidenta SR.

"Ústavná lehota hovorí o pätnástich dňoch na doručenie vrátených zákonov do NR SR, pričom pätnástym dňom bola sobota 16. október 2004, deň pracovného voľna," uviedol v oficiálnom stanovisku hovorca prezidenta Marek Trubač. "Kancelária prezidenta preto vrátené zákony doručila NR SR v najbližší pracovný deň, v pondelok 18. októbra," dodal.

Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR však prijal uznesenie, podľa ktorého prezident Ivan Gašparovič vrátil šesticu zdravotníckych zákonov na opätovné prerokovanie parlamentu po stanovenej lehote. Ak by ich stanovisko potvrdilo aj plénum, parlament by sa zákonmi opätovne nezaoberal a stali by sa platné.

Aj vedúci Kancelárie prezidenta a bývalý predseda Ústavného súdu SR Milan Čič sa domnieva, že KP SR postupovala pri vrátení šestice zdravotníckych zákonov na opätovné prerokovanie parlamentu správne, dobre a podľa ústavy. Nevylúčil, že v prípade kompetenčného rozporu by sa obrátili aj na ústavný súd.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/