(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
V KSK začali kampaň na zaočkovanosť starších proti chrípke a pneumokokom
@ Aktuálne -> Verejná správa     Oct 27 2004 - 09:17 GMT
Košice (TASR) - Uchrániť preventívnym očkovaním proti chrípke a pneumokokovým infekciám chronicky chorých a starších ľudí je cieľom informačnej kampane, ktorá sa začala včera v Košickom samosprávnom kraji (KSK).

"Snažíme do projektu zapojiť čo najširšiu odbornú verejnosť, nie je to žiaden príkaz, ale skôr výzva, ktorú sme pripravili spolu s Úradom verejného zdravotníctva na zlepšenie zaočkovanosti obyvateľov - uviedol na tlačovej konferencii vedúci odboru zdravotníctva KSK Igor Jutka.

Očkovanie proti pneumokokovým infekciám a chrípke sa bude realizovať na celom území KSK v ordináciách praktických lekárov a budú ho koordinovať regionálni epidemiológovia, uviedol Jutka.

Informoval zároveň že, respiračné ochorenia sú na štvrtom mieste ako príčina smrti - po srdcových a onkologických ochoreniach a úrazoch. Podľa krajského lekára cieľová populácia - ľudia nad 65 rokov veku a chronickí chorí - predstavuje v KSK približne 270 000 občanov. Napriek tomu bolo v regióne od zavedenia očkovania v roku 1997 aplikovaných len približne 14 500 dávok. Jutka pripomenul, že očkovanie i očkovaciu látku pre indikované osoby prepláca zdravotná poisťovňa s minimálnym doplatkom. Efektívnosť očkovania je až 90-percentná a zaočkovať sa nikdy nie je neskoro.

Podľa vedúcej odboru epidemiológie košického regionálneho Úradu verejného zdravotníctva Jany Seligovej starší ľudia nezomierajú tak často na chrípku, ale práve na jej komplikácie ako je zápal pľúc. Informovala, že v 43. týždni zaznamenali v Košickom kraji 4138 ochorení, čo je oproti 42. týždňu nárast o 12,5 percenta. Najviac prípadov chrípky a jej podobným ochoreniam je v okresoch Sobrance a Košice - okolie.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/