(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Psovodi a ich štvornohí zverenci sa už pripravujú na zimnú sezónu
@ Aktuálne -> Rekreačné zóny     Oct 28 2004 - 14:46 GMT
Spišská Nová Ves 28. októbra (TASR) - Predovšetkým snehu a lavínam je venované trojdňové sústredenie psovodov a lavínových i pátracích psov vo Ferčekovciach pri Spišskej Novej Vsi. Dnes pokračuje nácvikom v spolupráci s letkou ministerstva vnútra.

Výcvik lavínových a pátracích psov pred zimnou sezónou sa začal v stredu a potrvá do piatku. Zúčastňuje sa na ňom 24 psov, z nich dvadsať je z jednotlivých stredísk Horskej záchrannej služby na Slovensku, s dvoma prišli dobrovoľní záchranári a taktiež s dvoma záchranári z Poľska. Cieľom sústredenia je výcvik a príprava psov, prechod z letnej na zimnú sezónu a simulácia pátrania v lavínach. Nemenej dôležitou časťou podujatia je súčinnosť pozemnej a leteckej záchrany.

O záchrane životov lyžiarov či turistov v lavínach rozhodujú minúty. Záchranári s lavínovými psami sa preto usilujú dostať k postihnutým čo najskôr pomocou vrtuľníka, čo je pre štvornohých pomocníkov nezvyčajné a stresujúce, takže si na hluk vrtuľníka a nezvyčajný spôsob prepravy musia zvyknúť. Ïalšie sústredenie lavínových psov bude začiatkom januára v Jasnej, kde už sneh pravdepodobne chýbať nebude.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/