(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Mesto Rožňava využije francúzske skúsenosti pri budovaní baníckeho skanzenu
@ Aktuálne -> Rekreačné zóny     Nov 03 2004 - 07:54 GMT
Košice (TASR) - Francúzske skúsenosti pri budovaní baníckeho skanzenu využije mesto Rožňava, ktoré postihol útlm baníctva a hľadá nové rozvojové možnosti.

Skanzen, na ktorý už existuje investičný zámer a projekt v hodnote približne 40 miliónov korún, vybuduje mesto v areáli bývalej Mária bane, kde sa v stredoveku ťažilo zlato a striebro a v 20. storočí železná ruda, informoval včera na tlačovej konferencii primátor František Kardoš. Zatiaľ hlavnou prekážkou je vysporiadanie vlastníckych vzťahov, získanie areálu na mestský list vlastníctva alebo do dlhodobého prenájmu, čo otvorí cestu na finančnú podporu zo štrukturálnych fondov EÚ.

Podobný skanzen je vo francúzskej oblasti Lewarde, kde ho začali pripravovať už 10 rokov pred zatvorením tamojších baní a dnes je to Banícke historické centrum. Kardoš, ktorý centrum navštívil, verí, že prví turisti prídu do skanzenu Mária baňa do piatich rokov. Od marca tohto roku mesto z vlastnej iniciatívy stráži areál, aby ho vandali nezdevastovali a nerozkradli.

Francúzske skúsenosti a inšpiráciu pri rozvoji turizmu a uchovaní priemyselných pamiatok získalo mesto Rozňava spolu s Banskou Štiavnicou v rámci projektu, ktorý na Slovensku v rokoch 2001 - 2004 realizovala francúzska vzdelávacia spoločnosť Greta so sídlom v Laone. Ako informovali na tlačovej konferencii jej zástupcovia, v jeho závere pripravili na 3. - 4. novembra v Rožňave medzinárodnú konferenciu Educatour, zameranú na využívanie regionálnych predpokladov na rozvoj turizmu a ochranu a zhodnocovanie hnuteľných a nehnuteľných pamiatok. Jeho účastníci sa naučia aj ako napísať dobrý projekt na získanie prostriedkov zo Sociálneho európskeho fondu.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/