(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Poslanci na Luniku IX prisľúbili, že každá domácnosť zaplatí tisícku zo sociálnej dávky na zníženie dlhu
@ Aktuálne -> Verejná správa     Nov 10 2004 - 08:48 GMT
(Magistrát mesta Košice – tlačová správa) -- U starostu mestskej časti Lunik IX sa v utorok 9. novembra 2004 uskutočnilo pracovné stretnutie zástupcov mestskej časti, Mesta Košice, Bytového podniku mesta Košice, Východoslovenskej energetiky a Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti. Hlavnou témou bolo riešenie aktuálnej situácie súvisiacej s dlhmi obyvateľov voči správcovi bytového fondu a dodávateľom energií. Výsledkom stretnutia je prísľub starostu a poslancov miestneho zastupiteľstva, že pri vyplácaní sociálnych dávok uhradí každá domácnosť tisíc korún. Mesačne by takto bytový podnik mohol získať 690 tisíc korún, ktoré by pomohli spomaliť narastanie dlhu. Domácnosti by tisíckorunovú sumu mohli zaplatiť na dvakrát, v termínoch vyplácania dávok (najbližšie 16. a 26. novembra). Čiastkové riešenie navrhol BPMK, ktorý už nedokáže z vlastných zdrojov vykrývať nedoplatky obyvateľov sídliska. Časť získaných finančných zdrojov chce BPMK použiť aj na revitalizáciu plynových rozvodov. Pre zlý technický boli v niektorých domoch odstavené a obyvatelia musia aj na varenie používať drahšiu elektriku. Abnormálna spotreba elektriky a vody v domácnostiach je kľúčovým problémom sídliska.

Bytový podnik eviduje vo svojom účtovníctve dlžobu na bytoch vo výške takmer 112 miliónov korún. Na uvedenú sumu je napočítané penále vo výške viac ako 257 miliónov korún. Celkový dlh sa teda prehupol cez 369 miliónov korún. Neplatenie nájmu a služieb pokračuje, dlh obyvateľov sa neustále zvyšuje. Ïalšie pohľadávky voči neplatičom evidujú vodárne a elektrárne, ktoré pohrozili prerušením dodávky.

Prvoradým záujmom na Luniku IX je v týchto dňoch aj začatie vykurovania. Radiátory v bytoch sú zatiaľ studené, pretože nebol ukončený proces vypratania technických suterénov, ktorým BPMK a Tepelné hospodárstvo podmienilo začiatok vykurovacej sezóny. Občania, ktorí protiprávne obývali suterénne priestory, narušili teplovodné systémy. Keďže od roku 2001 sa na sídlisko dodáva len studená voda, teplú úžitkovú vodu z radiátorov používali na pranie a kúpanie. Neustále narušovanie teplovodného systému spôsobovalo Tepelnému hospodárstvu vážne problémy. Proces vysťahovania občanov z technických suterénov je tesne pred koncom, posledné rodiny by sa mali odsťahovať už v najbližších dňoch. Suterény budú zamrežované a vstup budú mať len pracovníci BPMK a TEHO.

Ïalším krokom, ktorý už od štvrtka 11. novembra začne mesto spolu s BPMK, je legalizácia nájomných vzťahov. V poriadku ich nemá 90 percent obyvateľov. Chýbajúce nájomné zmluvy neumožňujú uplatniť si nárok na príspevok na bývanie. S legalizáciami nájmov, ktorých súčasťou bude aj dohoda o uznaní dlhu a splátkový kalendár, sa začne na Krčméryho ulici, postupne by sa vzťahy mali upraviť na celom sídlisku. V prípade záujmu nájomníkov je bytový podnik pripravený aj na odpredávanie bytov do osobného vlastníctva.
V krátkom čase začne mesto na Luniku IX aj s využívaním inštitútu osobitného príjemcu.

Zuzana Bobriková, hovorkyňa MMK


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/