(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Eugen Čuňo v pondelok opäť zasadne do kresla námestníka primátora Košíc
@ Aktuálne -> Verejná správa     Nov 11 2004 - 14:53 GMT
„Tento pobyt ma vnútorne posilnil a cítim sa vyrovnanejší ako kedykoľvek predtým,“ uviedol na margo svojho vyše sedem mesačného pobytu vo vyšetrovacej väzbe košický viceprimátor Eugen Čuňo. Na dnešnej tlačovej besede, ktorú organizoval spolu s „aktívnou skupinkou občanov“ angažovanou za spravodlivé vyšetrovanie, predstúpil pred novinárov, aby podal vyhlásenie, ktoré znie:


„Ïakujem za moje prepustenie na slobodu. Ïakujem, že sa môžem cítiť ako človek, občan. Občan, ktorý ponúkal svoje služby pre spoločnosť, istý čas bol dopredu odsúdený, ponížený a nebolo mu vysvetlené, prečo nie je o jeho služby záujem.

Ïakujem statočným ľuďom, ktorí ma nezapreli, zastali sa, brániac vlastne aj demokraciu, pričom ohrozovali tým vlastné istoty.

Po zvážení som sa rozhodol vrátiť do funkcie, ktorú som vykonával, za predpokladu, že tým neohrozím záujmy samosprávnej demokracie v Košiciach.“

Európa
Košice, 11. 11. novembra 2004

Eugen Čuňo


JUDr. Eugen Čuňo bol zadržaný 10. marca priamo pri preberaní finančnej čiastky vo výške jeden milión Sk od zástupcu spoločnosti Kame Maroša M. Spolu s prítomnými Ladislavom P. a Viktorom K. ich vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii obvinil z brania úplatku. Eugen Čuňo však tvrdí, že išlo o peniaze, ktoré mu bol Maroš M. dlžný za služby, ktoré preň vykonal, keď ešte nebol poslancom ani viceprimátorom, ale súkromným podnikateľom. Maroš M. údajne prijal úlohu agenta provokatéra, aby sám zakryl miliónové podvody spojené s neukončenou výstavbou bytov na Furči a naklonil si tak Ministerstvo vnútra SR.

Hneď po zatknutí sa zorganizovala „skupinka občanov“, ktorá viceprimátora dôverne pozná a začala komunikovať so zodpovednými orgánmi a médiami o potencionálnej vine, či nevine ako i spôsobe vyšetrovania.

„Naša skupinka, zdá sa, priniesla nový precedens v rámci Slovenska. Snažili sme sa, aby Dr. Čuňo a jeho kolegovia mali rovnosť šance,“ uviedol za „skupinku občanov“ Michal Kravčík.

Rovnosť šancí spočívala aj v tom, že Eugen Čuňo bol stále zadržiavaný, takže napríklad nemal prístup k svojim dokladom a písomnostiam, na základe ktorých by mohol dokladovať svoju údajnú nevinu. Otázne ostáva, či v demokratickej spoločnosti má žalobca dokázať obžalovanému vinu, alebo má obžalovaný dokazovať žalobcovi svoju nevinu. Viceprimátorov prípad ešte nie je po právnej stránke uzatvorený, no on verí, že sa mu podarí v súdnom spore obhájiť.

Podľa viceprimátora bolo jeho zatknutie naplánované a nemôže vylúčiť indície, že sa za tým v skutočnosti nachádzajú iné dôvody. Ako príklad poukázal na konkurz spoločnosti Kame a hrozbe, ktorá visela (a visí) nad jej konateľom v rámci vyplatenej, no nerealizovanej zákazky výstavby bytov.

V rámci ďalšieho možného pozadia naznačil, že jeho zadržanie sa konalo v čase, ktorý bol pre mesto maximálne nevýhodný. V Košiciach sa práve finalizoval plán hospodárskeho a sociálneho vývoja mesta na ďalších pätnásť rokov. Plán sa pripravoval pod vedením Eugena Čuňa, ktorý zorganizoval kolektív 400 odborníkov v 21 odborných komisiách. Títo celé týždne pracovali v prospech mesta dobrovoľne zadarmo! Niečo takéto je na Slovensku nevídané a svedčí o košickom lokálpatriotizme. Ak by bol plán ukončený a začalo by sa s jeho realizáciou aj vo vzťahu na medzinárodné fondy, mohlo by to znamenať prelomový krok v modernej histórii mesta. Očakávaný rozvoj metropoly na východe republiky údajne nemusel komusi vyhovovať.

Kauza má podľa slov Michala Kravčíka aj iné politické pozadie, ktoré však nikto z prítomných nechcel konkretizovať. „Vieme, že sa na nás v súčasnosti chystá viacero kompromitujúcich materiálov. Aj na mňa,“ povedal Michal Kravčík.

JUDr. Eugen Čuňo opäť zasadne do kresla námestníka primátora Košíc už v pondelok. Svoje rozhodnutie konzultoval s vedením mesta.

„Nemôže sa to, čo sa stalo mne, stať aj hocikomu inému? Vyrobia sa nové kauzy? Nemal som byť ja exemplárny prípad? Nezakrývali sa tým iné ciele? Ja som pocit viny nikdy nemal a nemám ho ani dnes,“ apeluje Eugen Čuňo.

Slavomír Szabó


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/