(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Zajac: Dve košické nemocnice sa zlúčia do FN LP
@ Aktuálne -> Medicína     Nov 15 2004 - 08:21 GMT
Košice (TASR) - Vyššia efektívnosť hospodárenia, zastavenie rastu dlhu a viac peňazí v liečebnej starostlivosti je cieľom zlúčenia dvoch košických nemocníc v pôsobnosti Ministerstva zdravotníctva SR, ktoré v piatok počas pracovnej návštevy v Košiciach oficiálne oznámil minister Rudolf Zajac.


K prvému januáru 2005 vznikne z Fakultnej nemocnice Luisa Pasteura (FN LP) a FN s poliklinikou na Triede SNP jedna štátna príspevková organizácia s pracovným názvom FN LP s tým, že druhú nemocnicu zrušia zlúčením, informoval minister na tlačovej konferencii. Zdôraznil, že nemocnice sa tým lepšie pripravia na transformáciu na akciovú spoločnosť, alebo iný typ. Podobný proces čaká v rámci zdravotníckej reformy aj šesť bratislavských nemocníc.

Zajac uviedol, že transformované a oddlžené nemocničné zariadenie v Košiciach sa bude ďalej budovať ako univerzitná nemocnica košickej Univerzity Pavla Jozefa Šafárika. Vedením nového subjektu poveril riaditeľa FN LP Jozefa Šajtyho.

Masové prepúšťanie minister pri zlučovaní nemocníc nepredpokladá. Nadbytoční lekári sa uplatnia v ambulantnej praxi, kde chýbajú.

Zajac informoval, že za osem mesiacov roka sa očakáva na Slovensku dlh zdravotníckych zariadení rádovo 2,2 - 2,4 miliardy korún, čo je štyri razy menej, ako v roku 2002. Znižovať záväzky voči nemocniciam sa darí aj zdravotným poisťovniam a o 23 percent klesli výdavky na lieky, čo ale neteší lekárnikov.

"Začína sa tvoriť základ na zastavenie dlhu a vytváranie zdrojov na rozvoj a vyrovnávanie veľkého vnútorného dlhu v zdravotníctve na obnovu techniky" - povedal Zajac. Efektívnosť slovenského zdravotníctva je však stále nízka a z jednej koruny vloženej do systému sa zatiaľ stráca až 39 halierov," dodal.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/