(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Bauer: Je nad sily VÚC riešiť problém dopravy, samospráva nemá na dotácie
@ Aktuálne -> Doprava     Nov 15 2004 - 08:22 GMT
Košice (TASR) - Riešenie verejnej autobusovej dopravy nevedie podľa predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Rudolfa Bauera cez zvyšovanie cestovného. Za schodnú cestu považuje zmenu legislatívy a prijatie mimoriadnych opatrení centrálnymi orgánmi.

„Je nad sily vyššieho územného celku riešiť problém, nemáme finančné nástroje na zvýšenie dotácií pre autobusových dopravcov," povedal Bauer na margo pondelkového protestu dopravcov po piatkovom pracovnom stretnutí s poslancami NR SR.

Informoval, že KSK uzavrel zmluvy na výkon dopravy vo verejnom záujme s dopravcami Slovenská autobusová doprava Michalovce, a.s., a SAD – Košická dopravná spoločnosť, a.s. Obe spoločnosti avizovali na 15. novembra obmedzenie dopravy, aby poukázali na nutnosť riešenia nárastu výdavkov spôsobený rozhodnutím centrálnych orgánov. Patrí medzi ne aj neúmerný nárast ceny za naftu.

Ïalšie obmedzovanie autobusovej dopravy v KSK by v kraji znamenalo ohrozenie funkčnej siete dopravy, pripomenul Bauer. V súčasnosti sa v KSK cestujúci platbami za cestovné podieľajú 74 percentami na krytí nákladov. Bežný pomer v iných krajinách predstavuje len približne 50 percent.

Pozvanie na stretnutie prijalo 11 poslancov NR SR za Košický kraj, pričom témou bol okrem dopravy hlavne rozpočet KSK na budúci rok a situácia v zdravotníctve a sociálnej oblasti.

"Rozpočet KSK nedokážeme zostaviť podľa našich predstáv, v kapitálovej časti rozpočtu vychádza pokles v príjmovej a výdavkovej časti o tretinu v porovnaní s rokom 2004, čo nás veľmi mrzí," uviedol na brífingu Bauer. V tomto roku kapitálové výdavky KSK predstavovali viac ako 300 miliónov Sk, v budúcom roku to vychádza na menej ako 100 miliónov korún. Poukázal tiež na to, že nedostatok zdrojov v kapitálovej časti rozpočtu môže znamenať stop pre projekty, ktorými sa KSK chce uchádzať o spolufinancovanie zo štrukturálnych fondov Európskej únie. Zámery sú podmienené finančnou spoluúčasťou KSK.

Bežné príjmy a výdavky KSK na rok 2005 sú navrhnuté na 2,880 miliardy korún. "Ak nebude možný presun prostriedkov v štátnom rozpočte na budúci rok, bude to veľmi ťažké," povedal predseda s tým, že balík kapitálových výdavkov nestačí ani na rozostavané akcie.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/