(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Približne 1000 študentov darovalo krv počas košickej akcie Študentská kvapka
@ Aktuálne -> Medicína     Nov 18 2004 - 08:14 GMT
Košice (TASR) - Približne 1000 mladých ľudí z košických vysokých a stredných škôl prišlo bezplatne darovať krv počas 10. ročníka Študentská kvapka, ktorá sa skočila v stredu 17. novembra.

Zaujímavosťou ostatného ročníka Študentskej kvapky je, že pribudlo oveľa viac prvodarcov, ako po minulé roky - bolo ich takmer 500, uviedla pre TASR za organizátorov riaditeľka košického Územného spolku SČK Lucia Cangárová. Dodala, že s tisíckou bezpríspevkových odberov v čase od 11. októbra do 17. novembra môžu byť zdravotníci a pacienti spokojní a Košičania na študentov hrdí.

Do akcie, ktorú organizujú spolu s Fakultnou nemocnicou na Triede SNP a súkromnou Nemocnicou v Košiciach - Šaci, sa zapojili všetky vysoké školy v meste a 37 stredných škôl. Na Technickej univerzite pripravili dva dni pred záverom akcie odber priamo vo vestibule, kde prišli zdravotníci s mobilnou odberovou jednotkou. Z takmer 50 darcov bolo 27 študentov, medzi pedagógmi a zamestnancami univerzity nechýbal rektor Juraj Sinay.

Študentskú kvapku pripravujú "červenokrižiaci" v Košiciach vždy na jeseň, aby pomohli pri sezónnom nedostatku krvi v nemocniciach, ale hlavne aby získali prvodarcov. Za desať ročníkov sa do akcie zapojilo takmer 5700 bezpríspevkových darcov, z toho takmer polovicu tvorili prvodarcovia. Každý ročník má v absolútnom počte i v počte prvodarcov stúpajúcu tendenciu.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/