(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
O zmenách a perspektívach v pôrodnej asistencii rokuje konferencia v Košiciach
@ Aktuálne -> Medicína     Nov 19 2004 - 15:30 GMT
Košice 19. novembra (TASR) - Samostatne odvádzať fyziologické pôrody môžu od polovice októbra na základe vyhlášky Ministerstva zdravotníctva MZ SR pôrodné asistentky. Perspektívam pôrodnej asistencie je venovaná dvojdňová konferencia s medzinárodnou účasťou, ktorá sa začala dnes v Košiciach.

Podľa prezidentky Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Magdalény Hadačovej táto situácia nie je nová, podobnú prax mohli robiť pôrodné asistentky pred 40 rokmi. Ako uviedla, na nové kompetencie a samostatnosť sú pripravené, avšak vidia zdroj možných komplikácií okrem iného vo financovaní, pretože finančné toky z poisťovní sú nedostačujúce a iné finančné zdroje sa hľadajú ťažko.

Ako uviedla hlavná odborníčka MZ SR pre pôrodnú asistenciu Viera Simočková, doterajšie postavenie pôrodných asistentiek bolo v gynekologickej praxi podradené a obnovené "kompetencie" sú v súlade so stavom v krajinách Európskej únie a ich vzdelaním zdravotných sestier. Riaditeľka odboru ošetrovateľstva MZ SR Viera Hulková spresnila, že nejde o živnosť, ale takzvané regulované povolanie na základe licencie. Výhodou a prínosom je, že o rodičku sa bude počas celého tehotenstva - pred pôrodom i po narodení dieťaťa kontinuálne starať jedna pôrodná asistentka, ktorá pozná dobre zdravotný stav matky a jej zázemie. Musí ustrážiť aj zdravotné riziká tehotenstva a v prípade patologického vývoja odovzdať rodičku do opatery lekára. Žena sa pritom môže rozhodnúť slobodne, či si počas tehotenstva zvolí pôrodnú asistentku, alebo dohľad gynekológa.

Na Slovensku sa zatiaľ fyziologické pôrody odvádzajú v nemocniciach. Ako informovali zástupkyne českej stavovskej organizácie, čoraz viac matiek u našich susedov chce rodiť doma.

Na Slovensku, kde je ročne približne 49 000 pôrodov, pôsobí v súčasnosti vyše 1900 diplomovaných pôrodných asistentiek s vyšším odborným vzdelaním. Pôrodnú asistenciu už možno študovať ako bakalársky smer aj na vysokých školách - Prešovskej univerzite, Slovenskej zdravotníckej univerzite a Univerzite J. A. Komenského v Bratislave.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/