(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Hrušovský nevylučuje prehodnotenie financovania VÚC
@ Aktuálne -> Verejná správa     Nov 22 2004 - 08:34 GMT
Košice 19. novembra (TASR) - Predseda NR SR Pavol Hrušovský nevylučuje, že po finančnej decentralizácii bude nevyhnutné prehodnotiť model financovania vyšších územných celkov (VÚC).

"Je potrebné trpezlivo hodnotiť a analyzovať nový legislatívny stav. V prípade, ak sa ukáže v niektorých častiach model, ktorý sa uplatňuje prvýkrát, niektorým regiónom na škodu, tak je na vláde a parlamente novelizovať niektoré ustanovenia, aby neboli jedny VÚC znevýhodnené oproti iným," povedal Hrušovský po piatňajšom stretnutí s predsedom Košického samosprávneho kraja (KSK) Rudolfom Bauerom. Týka sa to najmä výberu cestnej dane, v čom sú zvýhodnené silnejšie regióny s diaľnicami oproti VÚC s menej rozvinutou cestnou infraštruktúrou, kde chýbajú prostriedky na údržbu a opravy ciest a mostov.

KSK hrozí, že zadåžené nemocnice v jeho pôsobnosti by sa mohli dostať v novom roku do exekúcie. Po dnešných rokovaniach s ministrom zdravotníctva Rudolfom Zajacom Hrušovský informoval, že je už pripravený zákon, ktorý by riziko eliminoval. Bude však nevyhnutné hľadať prostiedky na likvidáciu dlhov nemocníc z rokov 2002 - 2003, aby sa riziko neopakovalo, dodal predseda parlamentu.

Bauer informoval, že na kapitálové výdavky bude mať KSK v budúcom roku len 100 miliónov korún, čo je o 200 miliónov korún menej ako v tomto roku. Okrem prehodnotenia cestnej dane vidí riešenie v tom, aby peniaze získané z predaja štátneho majetku išli do rozpočtov VÚC a je tu aj možnosť získať "európske" peniaze. KSK by potreboval na rozvojové programy a znižovanie modernizačného dlhu vyčleniť z celkového ročného rozpočtu (2,88 miliardy korún) 10 až 15 percent, dodal jeho predseda.

Hrušovský si pozrel aj bývalý domov dôchodcov na Južnej triede v Košiciach, transformovaný na Dom pokojnej staroby. Pod riadenie ho prevzala košická Arcidiecézna charita a bude ho rekonštruovať nákladom 45 miliónov korún z prostriedkov Rozvojovej banky Rady Európy.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/