(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Veľvyslanec Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska na návšteve Košíc
@ Aktuálne -> Verejná správa     May 30 2002 - 15:22 GMT
Námestník primátora Jozef Filas prijal vo štvrtok predpoludním (30. 5. 2002) v historickej radnici veľvyslanca Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska Damiana Rodericka Todda. Veľvyslanec sa živo zaujímal o súčasné dianie v Košiciach. Keďže na jeseň minulého roka absolvoval v Košiciach jazykový kurz, jeho prvé otázky smerovali k riešeniu zadåženosti mesta, o ktorej sa v čase jeho štúdia veľa hovorilo.

Zaujímal sa aj o predaj mestských lesov, o spôsoby, akými mesto získava príjmy na svoj chod, ale aj o privatizáciu vodární a kanalizácií. Jedna z otázok sa týkala aj fungovania mesta a mestských častí. Námestník primátora Jozef Filas v odpovedi pripomenul, že poslanci národnej rady posunuli do druhého čítania malú novelu zákona o Košiciach, ktorá by mala znížiť počet poslancov v mestskom i miestnych zastupiteľstvách a vysvetlil veľvyslancovi, aké finančne náročné je fungovanie mestského parlamentu s 80 poslancami. Informoval aj o kompetenciách, ktoré v najbližších mesiacoch preberie mesto na seba od štátnej správy. Zdôraznil, že náročnosť prechodu kompetencií ešte zvýši predvolebné obdobie.

Veľký záujem prejavil Damian Roderick Todd aj o zastúpenie politických strán v mestskom parlamente a o ich spoluprácu. Ocenil, že poslanci sa snažili o racionálne riešenie problémov mesta a nie o polarizáciu politických síl.

„Slovensko urobilo veľký krok na ceste do Európskej únie. Tohtoročné voľby budú pre vaše ďalšie smerovanie veľmi dôležité. Slovensko má právo rozhodnúť sa, akú vládu bude po nich mať. Rovnako Európska únia bude mať právo vybrať si svojich ďalších členov,“ povedal veľvyslanec. Za najdôležitejší cieľ svojej diplomatickej misie považuje D. R. Todd pomôcť Slovensku pri vstupe do únie. „Britská vláda vždy podporovala Slovensko, je jeho najväčším bilaterálnym donorom. Vlani smerovalo 200 miliónov korún na pomoc pri podpore využívania zdrojov EÚ. Takisto je našou prioritou podpora vašej krajiny pri rokovaniach v Bruseli. Nielen pri oficiálnych prejavoch, ale aj v kuloároch, kde sa diplomati často menia. Čo sľúbime, to aj splníme. Z nášho pohľadu budú veľmi dôležité voľby na Slovensku, pretože budú mať vplyv na ďalšie smerovanie krajiny.“

Súčasťou veľvyslancovej cesty na východ Slovenska je aj otvorenie regionálneho konventu o NATO, ktorý v Prešove organizuje Spoločnosť pre zahraničnú politiku. Ale svoju cestu mimo hlavného mesta odôvodnil aj inak.„Slovensko nie je len Bratislava, chcem cestovať po celej krajine. Aj mestá na východe sú podľa mňa svojou úrovňou európske mestá. Veľmi sa mi u vás páči hlavne príroda. Rád totiž chodím po lesoch. Chutia mi aj bryndzové halušky, rád ich zapijem pivom a som fanúšikom borovičky s tonikom,“ prezradil otec troch detí, 42-ročný Damian Roderic Todd. Jeho najstarší syn, 13-ročný Oliver, ostal v Británii v internátnej škole, na Slovensku ho s manželkou Alison sprevádzajú dve dcéry, 10-ročná Anya a 3-ročná Sally.

Tlačovú správu nám zaslala
Zuzana Bobriková, hovorkyňa Magistrátu Mesta Košice
30. mája 2002


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/