(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
D.Zobka: Premena NsP na akciové spoločnosti je optimálnym riešením
@ Aktuálne -> Región     Nov 25 2004 - 13:46 GMT
Michalovce 25. novembra (TASR) - Transformácia nemocníc na akciové spoločnosti za stopercentnej účasti vyššieho územného celku je podľa riaditeľa Nemocnice s poliklinikou (NsP) v Michalovciach Dalimíra Zobku optimálnym riešením.

Koncept prechodu nemocníc v Košickom samosprávnom kraji je pripravený, niektoré veci ešte treba spresniť. "Myslím si, že sú to racionálne kroky a do budúcnosti určite očakávam cestou akciových spoločností riešenie mnohých, hlavne ekonomických problémov nemocníc," uviedol dnes pre TASR Zobka. Dodal, že vyriešiť bude treba niektoré záležitosti hlavne dotýkajúce sa oddlženia aj vo vzťahu k veriteľovi. Zdôraznil, že mešká rozhodnutie o spôsobe oddlžovania roku 2003 a 2004, ako aj rozhodnutie, kto dlhy preberie a pod. "Akciová spoločnosť by mala vzniknúť na zelenej lúke a ťažko očakávať, že na seba preberie záväzky, ktoré mala nemocnica", poznamenal Zobka.

Vlani bol dlh michalovskej nemocnice podľa jej riaditeľa veľmi ťaživý. V januári tohto roka predstavovala mesačná hospodárska strata 12,8 milióna korún, v septembri sa však NsP podarilo dostať na úroveň odpisov, čo predstavovalo 2,85 milióna korún. Hospodársky výsledok bude v nadchádzajúcich mesiacoch podľa Zobku kolísať. Znížiť dlh sa vedeniu NsP podarilo viacerými racionalizačnými opatreniami - optimalizáciou počtu lôžok na oddeleniach, ktoré znížilo o 200. Došlo aj k redukcii pracovníkov o asi 220 a pod.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/